Iskustvo Jekaterinburga u održavanju samita ŠOS doprineće boljoj organizaciji ”EKSPO-2020”

”Ozbiljno iskustvo Jekaterinburga u održavanju važnih međunarodnih događaja, između ostalog, i samita država-članica grupa BRIKS i ŠOS, omogućuje ovom gradu da vodi ravnopravnu borbu za pravo održavanja ”EKSPO-2020”, izjavio je sverdlovski gubernator Jevgenij Kujvašev 24. januara 2013. godine u gradu Davosu (Švajcarska) na prezenaciji povodom apliciranja Jekanterinburga, prenose RIA Novosti.

”Razmatranje Jekaterinburga kao mogućeg pretendenta na pravo održavanja Svetske izložbe nije igra slučaja. Mi već imamo veliko stečeno iskustvo u održavanju važnih međunarodnih događaja. U Jekaterinburgu su se ranije održavali samiti grupa BRIKS i ŠOS i sajam na svetskom nivou – Innoprom” – naveo je Kujvašev u ”Ruskom domu”, otvorenom u Davosu u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Na pitanje novinara Ria Novosti o prednostima kojima raspolaže Jekaterinburg u odnosu na svoje konkurente, gubernator je naglasio da kandidati nemaju prava da se izjašnjavaju na tu temu u skladu sa usmenim dogovorom sa organizatorima sajma.

”Pored toga, ja ne želim još da stavim sve karte na sto. Mogu samo da vam kažem da je konkurencija jaka, ali mi imamo adute.” – rekao je Kujvašev.

Gubernator je podvukao da je Jekaterinburg treći ruski grad po broju sprovedenih stranih diplomatskih misija i region koji gradi stabilne odnose sa više od 130 država sveta.

”Ukoliko Jekaterinburgu bude dodeljena titula domaćina ”EKSPO-2020”, biće to prvi put da se neki sajam održava na granici između Evrope i Azije. Sverdlovska oblast je srce Rusije i u njoj je skoncentrisan sav naučni, kulturni, industrijski i najvažnije, ljudski potencijal regiona”, izjavio je Kujvašev.

Po rečima gubernatora, plan za održavanje ”EKSPO-2020” je podržan i od strane stanovnika Sverdlovske oblasti: po poslednjoj anketi za ispitivanje javnog mnjenja, više od 98% populacije je upoznato sa činjenicom da je Jekaterinburg aplicirao za status domaćina Svetskog sajma a čak 99% odobrava tu nameru.

”Rusiju ne predstavljaju samo Moskva i Sankt-Peterburg. Pružite nam podršku, i mi ćemo pobediti”, naveo je Kujvašev.

Izvor: Ria Novosti

» povratak na vrh strane