Ruski ambasador u poseti PKS

Velika investiciona konferencija u Moskvi, koja se planira za kraj oktobra ove godine, bila je danas u PKS jedna od tema razgovora ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina i predsednika PKS Željka Sertića

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Čepurin i šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Beogradu Andrej Hripunov posetili su predsednika PKS Željka Sertića i njegovog savetnika Miroslava Mitkovića i razgovarali o intenziviranju saradnje Ambasade Rusije u Beogradu i PKS.

Predsednik PKS Željko Sertić upoznao je goste sa pravcima restrukturiranja Privredne komore Srbije i komorskog sistema, koje je u toku, a cilj je da PKS postane nacionalni lider u zaštiti interesa privrede. U tom procesu, biće izvršeno i restrukturiranje predstavništava PKS u inostranstvu, a ono u Moskvi, koje je po Sertićevim rečima, najvažnije, biće ojačano. PKS ima i podršku Vlade, rekao je Sertić, a važna nam je i podrška Ambasade Ruske Federacije u zajedničkim aktivnostima. Vrata Privredne komore Srbije su otvorena za saradnju sa Ambasadom, Trgovinskim predstavništvom i Predstavništvom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije u Srbiji.

Ambasador Čepurin je rekao da je učestvovao na više izvanredno organizovanih skupova u PKS i izrazio želju da takvih sastanaka bude više i da budu još efektivniji i korisniji za privrednike. Treba iskoristiti sve mogućnosti koje pružaju veliki projekti, kao što su Južni tok, gasna privreda, železnica, rekao je Čepurin. Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju sada ima vrednost od 250 miliona dolara, a vrlo brzo može da dostigne milijardu dolara. Jedan od načina je i otvaranje veleprodajnih centara u Moskvi, Sankt Peterburgu i Moskovskoj oblasti, kojima bi se ostvario bolji pristup ruskim potrošačima. Ambasador je ukazao i da mogućnosti saradnje u oblasti turizma nisu iskorišćene, što je potkrepio podatkom da Srbiju godišnje poseti 15.000 ruskih turista, dok ih u Crnu Goru stigne 220.000. Uz dobru analizu i projekte, poseta ruskih turista Srbiji može da bude mnogo veća, zaključio je ambasador Čepurin. On je takođe ukazao i da Beograd ima sve uslove da bude prestonica regiona, a Srbija pravi lider na Balkanu, ako iskoristi sve prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, prednosti velikih projekata, ali i intenzivira saradnju u domenu malih i srednjih preduzeća i zajedničkih firmi.

Predsednik PKS se saglasio sa ambasadorom da Srbija ima velike potencijale i rekao da nova politika i novo lice Srbije traže da analiziramo svoje slabosti i prednosti. Srbija u idejama ne zaostaje za drugim zemljama Evrope, ali moramo više da radimo da bismo iskoristili svoje potencijale, rekao je Sertić.

Važan segment razogovra u PKS ticao se priprema velike investicione konferencije u Moskvi, koja se planira za 30. oktobar ove godine, a organizovaće je komore dve zemlje.

Na sastanku je takođe dogovoreno da se oformi zajedničko radno telo koje bi operativno rešavalo probleme u saradnji i angažovalo se na realizaciji ideja za povećanje razmene.

 

Izvor: Privredna komora Srbije

» povratak na vrh strane