Jekaterinburg ispunjava sve uslove za održavanje EKSPO 2020

U sustret svečanostima povodom obeležavanja 290 godina postojanja grada, Uprava Jekaterinburga je za svoje građane i strane posetioce organizovala prigodan kulturno-umetnički program i mnoštvo zanimiljivih uličnih aktivnosti. Tom prilikom, Jekaterinburg je ugostio i delegacije iz bratskih gradova povodom konkursa za mesto održavanja Svetskog sajma EKSPO 2020.

Uticajni gosti su visoko ocenili kvalitet infrastrukture i uslužnih delatnosti koje su prisutne u Jekaterinburgu i u potpunosti podržali njegovo kandidovanje za domaćina svetski poznatog i prestižnog sajma EKSPO 2020.

Imajući u vidu i izveštaj predstavnika Evropskog instituta ombudsmana, u kome se navodi da vlast Sverdlovske oblasti poštuje prava manjina i dozvoljava građanima da iskažu lično mišljenje i stavove, može se zaključiti da je Jekaterinburg na pravom putu da postane srećni dobitnik na izborima za mesto održavanja EKSPO 2020.

Reči podrške Jekaterinburgu su uputili i visoki državni funkcioneri Laosa, Alžira, Italije, Mađarske i Koreje, a posebnu čast je učinila delegacija iz Japana na čelu sa Tošio Jakamurom, generalnim sekretarom Svetske izložbe EKSPO 2005, posetivši prestonicu Sverdlovske oblasti i uputivši pohvale na račun odabrane teme izložbe „Global mind“. Po mišljenju Tošio Nakamure, nadležni organi su mudro postupili odabravši lokaciju koja se nalazi nedaleko od centra grada i obezbedivši veći prostor za izgradnju svih planiranih objekata. „Smatram da ovaj region ima sjajnu perspektivu, bez obzira na ishod konkursa za izbor domaćina EKSPO 2020.“,  rekao je Tošio Nakamura.

Podsećanja radi, Jekaterinburg će se u okviru ovog konkursa takmičiti sa gradovima Dubai (Ujedinjeni arapski emirati), Izmir (Turska) i Sao Paulo (Brazil). Grad, koji bude bio izabran za organizatora sajma EKSPO 2020, biće proglašen u novembru 2013. godine.

» povratak na vrh strane