Novine u Zakonu o parničnom postupku

Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o parničnom postupku („Sl. Glasnik“, br. 55/2014), koje su stupile na snagu 31. maja 2014. godine. Razlozi za donošenje navedenih izmena se, pre svega, nalaze u potrebi da se strankama olakša mogućnost pristupa sudu, postigne efikasniji rad sudova i poboljšaju određena zakonska rešenja, kao i usaglašavanje zakona sa preporukama Saveta Evrope i praksom Evropskog suda za ljudska prava. U tom smislu, izvršena su preciziranja pojedinih članova, uvodjenje novih procesnih instituta i izmena postojećih zakonskih rešenja. Najvažnije izmene zakona se odnose na sledeće:

1)Punomoćnik

Kada se radi o punomoćniku pravnog lica, izmenama zakona je propisano da punomoćnik stranke koja je pravno lice osim advokata može biti i diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom koji je u radnom odnosu u tom pravnom licu. Pored toga, nove izmene zakona u vezi sa zamenjivanjem advokata u parničnom postupku ukidaju obavezu da je stranka prethodno u punomoćju izričito navela da advokata može zamenjivati advokatski pripravnik.

2) Dostavljanje

Novim zakonskim rešenjem kojim je položaj stranke u postupku u tom smislu znatno poboljšan, propisano je da ako sud nije u mogućnosti da uruči pismeno na saopštenoj adresi, po službenoj dužnosti će pribaviti od nadležnog organa, adresu prebivališta i boravišta stranke kojoj pismeno treba lično dostaviti i izvršiće dostavljanje na tako pribavljenoj adresi.

3) Tužba protiv Republike Srbije bez obraćanja javnom pravobranilaštvu

Za razliku od prethodnog zakonskog rešenja da je tužilac obavezan pod pretnjom odbačaja tužbe, da pre podnošenja tužbe protiv Republike Srbije, organa jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, prethodno podnese predlog za mirno rešavanje spora nadležnom javnom pravobranilaštvu, novim izmenama zakona podnošenje navedenog predloga je propisano kao mogućnost, a ne i kao obaveza tužioca.

4) Ročište- obavezno pre odbačaja tužbe

Novim izmenama zakona uvedena je obaveza suda da pre donošenja rešenja o odbačaju tužbe održi ročište na kome će tužiocu omogućiti da se izjasni o odbacivanju tužbe. Navedene izmene imaju za cilj da, kako se navodi u obrazloženju izmena zakona, pruže bolju zaštitu prava tužioca u postupku u slučaju da je tužba odbačena iz razloga propisanih zakonom.

5) Revizija – proširene mogućnosti ulaganja revizije

Izmenama zakona redefinisana je dozvoljenost revizije, tako što je propisano da je revizija uvek dozvoljena kada je drugostepeni sud preinačio presudu i odlučio o zahtevima stranaka, kao i u slučaju kada je drugostepeni sud usvojio žalbu, ukinuo presudu i odlučio o zahtevima stranaka (različito odlučivanje prvostepenog i drugostepenog suda), čime je znatno uvećana mogućnost pristupa Vrhovnom kasacionom sudu i kontrola pravosnažnih sudskih odluka od strane najviše sudske instance.

Više informacija možete pročitati u najnovijem biltenu advokatske kancelarije „Tomić Sinđelić Groza“.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija