Početak izgradnje postrojenja „Duboka prerada“ u Pančevu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija od izgradnje postrojenja duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo, a u koju će „NIS-Gaspromnjeft“ uložiti oko 300 miliona evra, očekuje značajan ekonomski impuls za privredu Srbije.

„Investicije NIS-a pružiće Srbiji proizvodnju goriva najboljeg kvaliteta u ovom delu Evrope. Važno je znati da je projekat „Duboka prerada“ usmeren na dalji razvoj države, i da su očekivanja od njegove realizacije veoma visoka kako sa ekonomske, tako i sa ekološke tačke gledišta. Lansiranje ovakvog projekta predstavlja pozitivnu vest ne samo za stanovnike Pančeva, već i čitave Srbije. Trista miliona evra je značajna investicija za nas, za dobrobit naših građana“, rekao je on.

Ranije je „Gaspromnjeft“ izjavio da je „Naftna industrija Srbije“ (56,15% akcija pripada prethodno pomenutoj ruskoj naftnoj kompaniji) započela izgradnju novog postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom usporenog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo.

Izgradnja novog postrojenja je najveći investicioni projekat u srpskoj privredi. Predviđa se da će projekat biti realizovan do kraja 2019. godine. Kapacitet postrojenja će iznositi 2 hiljade tona na dan.

„Puštanje u pogon novog proizvodnog pogona u Rafineriji nafte Pančevo obezbediće dostizanje rekordnih vrednosti u dubini prerade, čak više od 99%. Uvođenjem savremenih tehnoloških rešenja „Gaspromnjeft“ teži da uvrsti Rafineriju nafte u grupu najboljih svetskih kompanija po dubini prerade, energetske efikasnosti i ekološke svesti“, naveo je rukovodilac „Gaspromnjefta“ Aleksandar Djukov.

NIS će u okviru realizacije projekta započeti proizvodnju naftnog koksa koji se u ovom trenutku u Srbiji ne proizvodi. Posle puštanja postrojenja u pogon RNP prekida proizvodnju mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

NIS je jedna od najvećih vertikalno-integrisanih energetskih kompanija Jugoistočne Evrope koja se bavi istraživanjem, eksploatacijom i preradom nafte i gasa, proizvodnjom i prometom naftnih derivata širokog spektra, kao i realizacijom energetskih projekata.

 

Izvor: RIA Novosti

» povratak na vrh strane