Sastanak Alekseja Milera i Aleksandra Vučića u domenu gasne industrije

U Beogradu se 29. novembra održao radni sastanak predsednika Upravnog odbora „Gasprom-a“ Alekseja Milera i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Obe strane su dale visoku ocenu rusko-srpskom partnerstvu u sferi industrije gasa. Na sastanku je konstatovano da je „Gasprom“ pouzdani snabdevač gasom, čija potražnja suvereno raste.

Od 1. januara do 28. novembra 2017. godine kompanija „Gasprom“ je izvezla u Srbiju 1,85 milijardi m³ gasa, što je za 26,2% više, nego u istom periodu prošle godine i čak za 6% više, nego tokom cele 2016. godine.
Na sastanku su se takođe razmatrale mogućnosti razvoja distributivnog sistema Jugoistočne Evrope, kako bi se obezbedile stabilne isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima i, naravno, potrošačima u Srbiji.
Aleksej Miler je sa Aleksandrom Vučićem podelio informaciju o toku realizacije projekta „Turski tok“. Naglasilo se da izgradnja gasovoda teče po planu, i da se radovi u ovom trenutku sprovode u tzv. Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Turske. Do današnjeg dana je ukopano 30% (555km), odnosno, dve trase morske deonice gasovoda.

Glavni partner „Gasprom-a“ u Srbiji je državno preduzeće „Srbijagas“ koje se bavi transportom, skladištenjem i distribucijom gasa na teritoriji Republike Srbije.
2013. godine – Potpisan je ugovor o izvozu ruskog gasa u Republiku Srbiju tokom narednih 10 godina
2016. godine – „Gasprom“ je isporučio Srbiji 1,75 milijardi m³ gasa, što je za 4,3% više nego 2015. godine.
27. juna 2017. godine –„Gasprom“ i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije su potpisali „mapu puta“. Dokumentom se predviđa sprovođenje niza aktivnosti koje su usmerene ka realizaciji plana razvoja gasnog transportnog kapaciteta Srbije.

„Turski tok“ je projekat izgradnje gasovoda koji ide iz Rusije u Tursku preko Crnog mora, i dalje do granice Turske sa susednim državama. Prva trasa gasovoda je namenjena za snabdevanje turskog tržišta, dok je druga za države Južne i Jugoistočne Evrope. Kapacitet svake grane iznosi 15,75 milijardi m³ gasa godišnje. Izgradnja morske deonice „Turskog toka“ je započela 7. maja 2017. godine.

 

Izvor: Služba za saradnju sa mas-medijima kompanije „Gasprom“

» povratak na vrh strane