Rukovodilac TIK je okarakteriao američke sankcije kao sredstvo borbe sa konkurencijom

Predsednik Trgovinsko-industrijske komore (TIK RF) Sergej Katirin smatra da potencijalno uvođenje američkih sankcija ruskoj namenskoj industriji predstavlja sredstvo u borbi sa konkurencijom, izjavio je RNS-u.

„U početku su one (sankcije – RNS) bile oružje za smišljenu ekspanziju američkog biznisa u trgovini naftom i gasom na tržištu Evrope, čije je privrednike Vašington bio spreman da kazni ukoliko budu sarađivali sa Rusijom u sferi energetike. Sada se to pretvorilo u tendenciju da se Rusija izbaci i sa tržišta trgovine naoružanjem, jer je naša zemlja ozbiljan konkurent SAD“,  izjavio je rukovodilac TIK.

Sankcije su postale sredstvo ne samo političkog pritiska na Rusiju, već i sredstvo u borbi za prevlast na novim tržištima, smatra Katirin. „U praksi se, zapravo, radi o privrednoj i ekonomskoj politici i koristi koju američka privreda može da izvuče“, naglasio je on.

Predsednik SAD, Donald Tramp, je u avgustu 2017. godine potpisao Zakon prema kome Vašington počev od 29. januara 2018. godine može da uvodi sankcije protiv kompanija i fizičkih lica za poslove sa ruskim preduzećima u oblasti namenske industrije.

Zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD, Hizer Nojert, je u ponedeljak 29. januara izjavila da je ova mera dovela do propasti poslova od nekoliko milijardi dolara. „Danas smo obavestili Kongres da  će ovaj zakon i njegova primena blokirati poslove ruske namenske industrije. Prema našoj proceni, od trenutka stupanja ovog zakona na snagu strane države su odustale od planiranih ili najavljenih kupovina proizvoda ruske namenske industrije u vrednosti od nekoliko milijardi dolara“, navodi agencija Rojters.

 

Izvor: RNS

» povratak na vrh strane