Dačić: Nećemo promeniti stav prema Rusiji

„Srbija neće zbog pritiska Evropske Unije da promeni svoj prijateljski odnos prema Rusiji“, izjavio je u ponedeljak u Beogradu prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na pres-konferenciji posle sastanka sa rukovodiocem MSP-a  države San Marino, Nikolom Rencijem.

Prema njegovoj proceni, Brisel će nastaviti da insistira na ispunjavanju obaveza u pogledu usaglašavanja srpske spoljne politike sa evropskom, i zahtevaće da se te obaveze ispune pre nego što Srbija i stekne uslov da pristupi Evropskoj Uniji.

„Mi smo sami krivi jer smo ih navikli na to, s obzirom da smo u početku usaglasili više od 90% naših akata. Ali tada je situacija bila drugačija, nije bilo krize u Ukrajini. Sada je taj procenat usaglašenosti opao, i zbog toga stalno vrše pritisak da moramo da se pridružimo merama protiv Ruske Federacije i drugih zemalja“, izjavio je Dačić.

Prema rečima rukovodioca MSP Srbije, Beograd ne može da se ophodi sa prijateljima na takav način, jer to nije u skladu sa nacionalnim interesima.

„Mi ne možemo da tražimo pomoć oko Kosova i Metohije, a sa druge strane da se pridružimo sankcijama. To ne bi bilo ni moralno, a ni politički pošteno“, rekao je Dačić.

Srbija od 2012. godine predstavlja zvaničnog kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji. Radi ulaska u EU potrebno je da usaglasi svoje zakonodavstvo i spoljnu politiku sa politikom Evropske Unije.

 

Izvor: RIA novosti

» povratak na vrh strane