Rukovodilac RŽD-a i ministarka za saobraćaj RS potpisali memorandum o saradnji

Rukovodilac „OAO RŽD“ Oleg Belozjorov i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije Snežana Mihajlović potpisali su memorandum o razvoju strateškog partnerstva i zajedničkoj realizaciji infrastrukturnih projekata.

„Sa RŽD-om sarađujemo dugi niz godina, posebno u sferi izgradnje pruga i nabavke vozova, a budućnost naše saradnje proističe iz ovog memoranduma“, izjavila je Mihajlović.
Belozjorov i Mihajlović su razmotrili pitanje izgradnje dispečerskog centra.
„Projekat dispečerskog centra je vrlo bitan, jer hoćemo da železnički saobraćaj u Srbiji uzme primat“ – rekla je ministarka.

Belozjorov je izjavio za novine da smatra da je potpisivanje memoranduma proširenje rusko-srpske saradnje. On je takođe naglasio da su se u toku susreta sa ministarkom Mihajlović razmatrali novi mehanizmi privatno-javmog partnerstva dve zemlje, što predstavlja novi nivo saradnje.

Kako je ranije saopštio za TASS generalni direktor „OOO RŽD International“ u Srbiji Sergej Pavlov, ruska kompanija „RŽD International“ je započela projekat jedinstvenog dipečarskog centra u Srbiji, koji će u maju biti predstavljen državnom rukovodstvu. Prema njegovim rečima, trenutno u Srbiji radi nekoliko razjedinjenih dispečerskih centara koji ne uspevaju da pokriju celokupnu železničku mrežu. Pavlov je izrazio nadu da će se srpski železnički saobraćaj unaprediti uz rusku pomoć.

„OOO RŽD International“ je specijalizovana građevinska kompanja, koja ulazi u sastav holdinga „Ruske železnice“ i pruža čitav spektar usluga iz oblasti izgradnje železnica i železničke infrastrukture – od početnog nivoa projektovanja i razrade projekata do konačne realizacije. „RŽD“ svojom delatnošću pokriva i zemlje kaš što su Brazil, Bugarska, Grčka, Indija, Iran, Kuba, Srbija i Slovenija.

„RŽD International“ se sada nalazi u fazi realizacije Ugovora o izgradnji i rekonstrukciji objekata železničke infrastrukture u Srbiji koji datira od marta 2014. godine. Ugovor je bio potpisan u okviru Sporazuma između vlade Ruske Federacije i Republike Srbije o obezbeđivanju državnog izvoznog kredita u vrednosti od 800 mil. dolara.

 

Izvor: TASS

» povratak na vrh strane