Predsednik Srbije je ruskom narodu čestitao Dan Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao ruskom narodu državni praznik Dan Rusije i uputio je poziv predsedniku Vladimiru Putinu da poseti Srbiju. Prema izveštaju dopisnika TASS-a sa lica mesta, Vučić je u utorak posetio rusku ambasadu u Beogradu, gde se obratio novinarima na ruskom jeziku čestitajući praznik.

„Poštovani predsedniče, dragi prijatelju Vladimire Vladimiroviču Putine, poštovani građani Ruske Federacije, u ime građana Republike Srbije i u svoje lično ime od srca Vam čestitam državni praznik – Dan Rusije, i iskreno želim da vašu zemlju prate blagostanje i stalni napredak“, izjavio je lider Srbije.

Vučić je naglasio da su Srbija i Rusija spojene jakim vezama koje se zasnivaju na međusobnom poštovanju, razumevanju i poverenju. On je istakao važnost  učvršćivanja odnosa između dveju zemalja.

Na Prvoj sednici narodnih poslanika RSFSR-a, koja je održana 12. juna 1990. godine, doneta je Deklaracija o suverenitetu Rusije. Prema ukazu predsednika Borisa Jeljcina, 12. jun je bio proglašen za državni praznik – Dan nezavisnosti Rusije. Zvaničan naziv „Dan Rusije“ se ustalio 2002. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o radu koji je propisivao nacionalne praznike.

 

Izvor: tass.ru
Izvor fotografija: TANJUG/Dragan Kujundžić

» povratak na vrh strane