Održana IV sednica Poslovnog saveta „Srbija-Rusija“ i Poslovni forum u gradu Permu

U cilju uspostavljanja i intenziviranja ekonomske saradnje sa regionima Ruske Federacije, u periodu od 19 do 22. marta 2012.g. održana je IV sednica Poslovnog saveta „Srbija-Rusija“ i Poslovni forum u gradu Permu, Permski kraj, Ruska Federacija. Privrednu delegaciju Srbije predvodio je Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, dok je ruske privrednike predvodila potpredsednica komore Perma Jelena Mironova.

Predstavnici 10 srpskih kompanija iz oblasti građevinarstva, termoenergetike, tekstila, transporta, farmaceutske proizvodnje i turizma, imali su bilateralne razgovore sa privrednicima Permskog kraja. Srpski privrednici su posebno bili zainteresovani za poslove u domenu remonta i rekonstrukcije industrijskih objekata, kao i za učešće na tenderima na kojima bi se predstavili kao izvođači ili podizvođači. Takođe, srpski proizvođači poljoprivrednih proizvoda pokazali su interesovanje za saradnju sa ruskim trgovinskim lancima.

Srpski privrednici imali su mogućnost da se detaljnije upoznaju sa privrednim potencijalima Permskog kraja, uslovima investiranja, tekućim stanjem i perspektivama razvoja privredne saradnje. Permska oblast se prostire na preko 160.000 kvadratnih kilometara duž reke Kame na evropskim obroncima planine Ural, a naseljava je oko 2,8 miliona stanovnika. U pitanju je ekomski razvijen deo Rusije i u njemu je snažno zastupljena mašinogradnja i prerada obojenih metala, drvna industrija i petrohemija. Perski kraj je jedini proizvođač kalijumovih đubriva u Ruskoj Federaciji, pošto je u području najvećih svetskih ležišta kalijumovih soli. Naftna kompanija Lukoil ima najveće proizvodnje kapacitete u Permskoj oblasti. Pored toga što predstavlja ogromnu sirovinsku bazu (šume, hidroresursi, sirovine), kraj karakteriše i povoljna investiciona klima. Investicije uložene u industriju Permskog kraja iznose oko 67 milijardi dolara.

Zaključeno je da privreda Permskog kraja predstavlja značajan potencijal za saradnju sa srpskim firmama, koja posebno uspešno može da se realizuje u oblasti energetike, mašinogradnje, hemije, metalurgije, šumarstva i drvnoprerađivačke industrije, ne samo u razmeni informacija i iskustava, već i u formiranju zajedničkih preduzeća i realizaciji zajedničkih projekata. Takođe je iskazana namera o potpisivanju Sporazuma o saradnji između PKS i PTIK kojim bi se detaljno obuhvatili svi aspekti saradnje.

Izvor: Privredna komora Srbije

» povratak na vrh strane