Zemlje BRIKS: Razvojna banka kao alternativa MMF-u

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika mogu već u narednih nekoliko godina da prestanu da obavljaju međusobne transakcije u američkim dolarima i da stvore sopstvenu razvojnu banku, a prvi korak ka ovome predstavlja sporazum o odobravanju kredita u nacionalnim valutama, potpisan na samitu zemalja BRIKS, potvrdio je Medvedev na samitu u Nju Delhiju. Ovaj sporazum podrazumeva stvaranje osnovnih mehanizama za obavljanje novčanih transakcija i finansiranja projekata u nacionalnim valutama zemalja potpisnica. Zaključeno je da su zemlje BRIKS postale važna pokretačka snaga svetske trgovine – to su zemlje čije se ekonomije najbrže razvijaju.

Trgovinsko-industrijska komora RF bila je organizator učešća Rusije na Poslovnom forumu BRIKS., a delegaciju je činilo više od 100 predstavnika banaka, velikih državnih korporacija, mašinskih, farmaceutskih, agroindustrijskih i naučno-proizvodnih preduzeća.

Predsednik Trgovinsko-industrijske komore RF, Sergej Katirin, sastao se u okviru samita sa predsednikom Federacije indijskih trgovinsko-industrijskih komora i na sastanku je ocinjeno da je potencijal saradnje poslovnih krugova dve zemlje ogroman, a naročito u oblasti investicija, inovacija i naprednih tehnologija.

» povratak na vrh strane