Privredna delegacija Republike Srpske u poseti Ruskoj Federaciji

Privredna komora Republike Srpske je u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Njižegorodske oblasti organizovala posetu privredne delegacije Republike Srpske Ruskoj Federaciji, u periodu od 14. do 19. oktobra 2012. godine.

Delegaciju Republike Srpske činilo je 25 članova, a osim privrednika, u delegaciji su bili i pomoćnik ministra za trgovinu u Vladi RS, Dušanka Tegeltija, predsednik i potpredsednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić i Mihajlo Vidić i direktor PKRS, Dragica Ristić.

15. oktobra delegacija se sastala sa direktorom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duškom Perovićem i dobila korisne informacije o mogućnostima saradnje sa ruskim privrednicima. Istog dana održan je i sastanak u Trgovinsko-industrijskoj komori Ruske Federacije, koji je vodio Vladimir Padalko, direktor Departmana za odnose sa inostranstvom i rad sa poslovnim savetima TIK RF. Na ovom sastanku ukratko su predstavljene komore Ruske Federacije i Republike Srpske, potencijali Republike Srpske i mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku, a govorilo se i o razvoju odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, sa posebnim osvrtom na značaj zajedničkih energetskih projekata, kao što su TE Ugljevik i Južni tok.

17. i 18. oktobra delegacija Republike Srpske boravila je u Nižnjem Novgorodu, centru Njižegorodske oblasti, koja je po privrednim potencijalima jedna od najbogatijih oblasti u RF i u kojoj uspešno posluje značajan broj velikih kompanija iz svih oblasti privrede, kao i malih privrednih društava.

Na sastanku u TIK Njižegorodske oblasti predstavnici delegacije Republike Srpske prezentovali su potencijale svoje zemlje, sa akcentom na turizam, kao i mogućnosti za investiranje u prioritetne sektore Republike Srpske. Takođe su održani bilateralni susreti privrednika iz Republike Srpske sa privrednicima Njižegorodske oblasti, na kojima su uspostavljeni značajni poslovni kontakti. Nakon sastanaka u komori, delegacija se susrela sa direktorima velikih kompanija zainteresovanih za mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku, a predstavnici nekoliko kompanija iz Republike Srpske posetili su ruske firme zainteresovane za poslovnu saradnju. Između komora Republike Srpske i Njižegorodske oblasti potpisan je Ugovor o saradnji i dogovorena uzvratna poseta predstavnika TIK Njižegorodske oblasti Republici Srpskoj u proleće 2013. godine.

» povratak na vrh strane