Kako otvoriti firmu u Kalinjingradskoj oblasti

U daljem tekstu će biti opisani neki od glavnih uslova za otvaranje kompanije na teritoriji Kalinjingradske oblasti:

  • Investicioni projekti moraju biti realizovani na teritoriji Kalinjingradske oblasti
  • Investicija se mora ostvariti u toku tri godine od momenta registracije rezidenta
  • Investicije se realizuju u formi ulaganja kapitala
  • Opseg kapitala predviđenog za ulaganje ne sme biti ispod donje granice od 150 miliona rubalja
  • Investicioni projekat ne može se odnositi na sledeće delatnosti: proizvodnja nafte, prirodnog gasa i pružanje usluga u ovim oblastima, proizvodnja alkoholnih pića, proizvodnja duvanskih proizvoda i druge robe obuhvaćene akcizama (sa izuzetkom proizvodnje automobila i motocikala), trgovina na malo i veliko, servisi bele tehnike i predmeta za ličnu upotrebu, delatnost u oblasti finansija.

Uključenost u neke vidove privredne delatnosti iziskuje izdavanje posebne licence. Kalinjingradski oblasni organi mogu vršiti ulogu izdavaoca navedenih dozvola.

Ograničenja u poslovanju u određenim delatnostima su definisana zakonom ”O procedurama prihvatanja stranih investicija u poslovnim sektorima, koji imaju strateški značaj za narodnu bezbednost i državnu odbranu”.

Uslovi za dobijanje statusa rezidenta na teritoriji Kalinjingradkse oblasti:

  • Pravno lice mora biti osnovano u skladu za važećim zakonima RF
  • Pravno lice mora biti registrovano na teritoriji Kalinjingradske oblasti
  • Realizacija investicija se ostvaruje na teritoriji Kalinjingradkse oblasti
  • Proizvodnja se ostvaruje samo na teritoriji regiona
  • Investicioni projekat mora biti u skladu sa gore navedenim zahtevima

Zajedno sa prijavom u registar pravno lice predaje i sledeću dokumentaciju:

  • Overenu kopiju statuta
  • Overenu kopiju potvrde iz poreske uprave
  • Overenu kopiju o registraciji pravnog lica
  • Izjavu investitora

Uslovi za kupovinu/zakup zemljišta na teritoriji Kalinjingradske oblasti su:

  • Strana pravna lica, lica bez državljanstva RF i strani državljani mogu dobiti zemlju pod zakup u skladu sa Kodeksom RF po pitanjima zemljišta
  • Strana pravna lica, lica bez državljanstva RF i strani državljani nemaju prava privatne svojine zemljišta, koje se nalaze na prigraničnim teritorijama
  • Visinu zakupa i druge uslove, koji se tiču zemljišta, a koje pripada Ruskoj Federaciji i ulazi u opštinske okruge utvrđivaće ili organ zakonodavne vlasti RF ili lokalne vlasti.
  • U slučaju prodaje zemlje koja pripada državi, tržišna cena zemlje se određuje u skladu sa zakonom


Vizni režim i pravni status stranih državljana na teritoriji Ruske Federacije

Vlada RF je ustanovila pojednostavljenu proceduru za odobravanje viza stranim državljanima, koji su u statusu predstavnika rezidenata SEZ, investitora i lica, pozvani na razmatranje poslovnih mogućnosti na Specijalnoj ekonomskoj Zoni.

Vize izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu poziva koji je uputila Uprava Specijalne ekonomske zone na carini državne granice RF.

Zakon propisuje sledeće 3 kategorije stranih državljana:

  1. Lica sa privremenim boravkom,
  2. Lica na privremenom radu (viza se izdaje na najviše 3 godine),
  3. Lica sa stalnim boravkom (viza se izdaje na 5 godina).


Dozvola za rad

Dozvolu za rad za strane državljanine na privremenom radu i privremenom boravku izdaje sam poslodavac. Zajedno sa datom dozvolom se prilažu i sva neophodna dokumenta navedena u daljem tekstu:

  • Overena kopija dokumenta koji svedoče o profesionalnoj kompetenciji i obrazovanju i kopija nostrifikovane diplome
  • Overena kopija dokumenta o registraciji pravnog lica
  • Overena kopija potvrde poreske uprave
  • Projekat sporazuma i druga dokumenta koja svedoče o zapošljavanju stranih državljana
  • Odluka lokalne ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje RF
  • Dokumenta koja svedoče o uplati državne takse (uplatnice)


Spisak organa koji rade sa investitorima i kontakt informacija na ruskom jeziku se nalazi ovde.

» povratak na vrh strane