Zimske Olimpijske igre Soči 2014 – nove mogućnosti saradnje

Tokom zvanične posete Srbiji predsednika vlade Ruske Federacije Vladimira V. Putina, u martu mesecu 2011. godine, i razgovora sa višim rukovodstvom Republike Srbije, puna pažnja bila je posvećena pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje između dve zemlje i intenzivnijem plasmanu robe i usluga na tržište Ruske Federacije, uključujući i učešće srpskih preduzeća u izgradnji i opremanju olimpijskih, poslovnih i turističkih objekata za potrebe održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. i Svetskog šampionata u fudbalu 2018. godine.

Država Rusija će tim povodom uložiti više od 100 milijardi dolara za finansiranje velikih infrastrukturnih projekata u gradovima koji će biti domaćini ovih manifestacija: Kalinjingrad, Krasnodar, Moskva, Kazan, Nižnji Novgorod, Rostov na Donu, Samara, St.Petersburg, Volgograd, Saransk, Soči, Jaroslavlj i Ekaterinburg. Predviđena je izgradnja 13 i renoviranje 3 stadiona, izgradnja i modernizacija 7.710 km puteva i 2.023 km železničke pruge.

U okviru plana realizacije ovih projekata potrebno je angažovati kompanije iz oblasti građevinarstva i pratećih grana građevinarstva, kao i opremanja objekata. Neizostavni deo čine proizvodi iz agroindustrijskog i hemijskog kompleksa za snabdevanje hotela, restorana, prodavnica i dr.

Kako projekti svojim kapacitetima mogu obuhvatiti veliki broj učesnika, pored preduzeća iz Srbije svoje mogućnosti mogu predstaviti i preduzeća iz regiona zapadnog Balkana, koja će biti predstavljena preko zvaničnih ruskih institucija, i na taj način im se pruža prilika da budu deo ovih projekata i ostvare odlične reference.

» povratak na vrh strane