Investicioni projekat „Eksploatacija i prerada uljnih škriljaca u nalazištu Kocebinskoe Saratovske oblasti“

Imajući u vidu tržišno okruženje, racionalno korišćenje prirodnih resursa Saratovske oblasti je važan deo strateškog planiranja regionalnog ekonomskog razvoja.

Osnovni cilj ovog projekta je razvijanje jedinstvenog prirodnog resursa – uljnih škriljaca i proizvodnja kvalitetne robe koja zadovoljava standarde današnjeg tržišta.

Za mesto implementacije projekta izabrano je nalazište Kocebinskoe na teritoriji oblasti Pereljubski Saratovskog regiona. Karakteristike sirovina ovog nalazišta su jedinstvene i mogu da omoguće proizvodnju različitih vrsta robe, koja može da se koristi u različitim industrijskim granama.

Pri realizaciji ovog projekta planirano je da se koriste nove, napredne tehnologije, koje su osmislili i razvili naučnici i inženjeri Saratovskog regiona. Te tehnologije podrazumevaju iskopavanje sirovina bušenjem horizontalnih bunara velikih razmera, štede novac i čuvaju prirodnu sredinu i odobrene su od strane stručnih naučnih i geoloških institucija.

Predviđeni kapacitet preduzeća je 700 hiljada tona iskopanih i obrađenih škriljaca godišnje. Derivati su: katran (koji ima svojstva slična nafti), benzin, cement i pepeo koji se koristi u izgradnji autoputeva.

Preradom škriljaca moguće je dobiti i sumpor, toulen i tilofen, koji se koriste u farmaceutskoj, hemijskoj, petrohemijskoj i drugim industrijama.

Ukupne investicije predviđene za realizaciju projekta iznose 1.1 milijardu rubalja.

Realizacijom ovog projekta Saratovska oblast dobiće:
• preduzeće inovativnog tipa koje proizvodi konkurentnu robu
• 337 radnih mesta
• godišnji prihod budžeta, nakon što preduzeće dostigne svoje proizvodne kapacitete, od oko 500 miliona rubalja
• stvaranje uslova za razvoj investicija i inovacionih aktivnosti u privredi

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom projektu, detaljnije informacije možete dobiti od Аlекsеja Vjalkina putem mail-a vyalkin@tpprf.ru

» povratak na vrh strane