Sastanak predsednika Privrednih komora Rusije i Srbije

U okviru Međunarodnog sajma prehrane Prodekspo (PRODEXPO), koji se u Moskvi održava od 13. do 17. februara i na kome kompanije iz Srbije predstavljaju potencijale naše prehrambene industrije, organizovan je prvi sastanak Miloša Bugarina, predsednik Privredne komore Srbije i Sergeja Katirina, novog predsednik Privredne komore Ruske Federacije.

Redovni susret predsednika dveju komora u vreme održavanja ove značajne manifestacije bio je posvećen, pre svega, intenziviranju privredne saradnje između Srbije i Rusije, što podrazumeva stvaranje uslova za redovnu i kvalitetnu razmenu informacija, kao podrška i pomoć privrednicima u dobijanju neophodne i objektivne informacije o datom tržištu i njegovim zahtevima. U cilju podrške i pružanja povoljnijih uslova za rad privrednika obe strane, postignut je dogovor o organizovanju foruma u Moskvi, uz svesrdnu pomoć Trgovinsko – industrijske komore Ruske Federacije, na kome bi se predstavili projekti za privlačenje ruskih investicija u srpsku privredu.

Miloš Bugarin je podsetio da srpske kompanije i privrednici tradicionalno učestvuju na Međunarodnoj izložbi hrane i pića “Prodekspo” u Moskvi, kao i da je PKS za sveukupan nastup na ovoj sajamskoj manifestaciji dve godine za redom dobila diplome za uspešnu saradnju i pouzdano partnerstvo. Aktivnosti PKS usmerene su ka intenziviranju kooperacije privrednika dve zemlje, između ostalog i kroz Sekciju za Rusku Federaciju, koja je u PKS osnovana pre osam godina i broji oko 270 članova, koji se sastaju više puta godišnje i uz analizu ostvarenih rezultata, donose odluke o daljim aktivnostima. Miloš Bugarin je ukazao i na aktivnosti Srpsko – ruskog Poslovnog saveta koji su PKS i Trgovinsko industrijska komora konstituisali krajem 2008. godine. Do sada su održani biznis forumi u Moskvi i Nižnjem Novgorodu, a za mart ove godine planira se poslovni forum srpskih i ruskih privrednika u Permu.

Miloš Bugarin je naglasio da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla prošle godine gotovo 3,3 milijarde dolara i beleži rast od 22 odsto u odnosu na 2010. godinu. Izvoz iz Srbije povećan je oko 49 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz beleži rast oko 16 procenata i dostigao je gotovo 2,5 milijardi dolara. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, robna razmena dve države bila bi uravnotežena, rekao je predsednik PKS. Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, a prvi u uvozu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto, 648 srpskih kompanija izvozi svoje proizvode na rusko tržište, a 565 uvozi. PKS je ralizovala i posete srspskih privrednika Kaluškoj i Kurskoj oblasti, Krasnodarskom kraju, Republici Tatarstan, Antaliji i Nižegorodskoj oblasti. Uspešna saradnja dve komore ogleda se i u prošlogodišnjem projektu “Povećanje izvoza na tržišta Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana”, kada su sagledani svi problemi i potrebe naših privrednika i trenutno se aktivno radi na njihovoj realizaciji, zaključio je Miloš Bugarin.

Sajam “Prodekspo” 2012. održava se i ove godine pod pokrovoteljstvom Trgovinsko – industrijske komore Rusije, uz podršku ruskog Ministarstva poljoprivrede. Učestvuje više od 2.200 firmi, iz 60 zemalja sveta, a 80 odsto izlagača su vodeće svetske kompanije. PKS dugi niz godina organizuje zajednički nastup srpskih privrednika na ovoj najvećoj i najposećenijoj izložbi u Rusiji i istočnoj Evropi. Na moskovskom sajmu u organizaciji PKS učestvuju preduzeća “Zdravo Organic”, “Clas Comerc” – Paraćin, “ITN” – Beograd, “Pionir” – Subotica, “Aretol” – Novi Sad, “Venac” – Stara Pazova, “Master Frigo” – Beograd, “Frigo Žika Soko” – Ruma, “Banini” – Kikinda, “Promont Group” – Novi Sad, “PIK Bečej” – Bečej i “Aleva” – Novi Kneževac. Njihovo učešće ima za cilj da doprinese istraživanju potreba ruskog tržišta, kako bi se povećao plasman srpskih proizvoda i usluga i stvorio bolji imidž naših firmi.

Izvor: Privredna komora Srbije

 

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija