Početak izgradnje postrojenja „Duboka prerada“ u Pančevu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija od izgradnje postrojenja duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo, a u koju će „NIS-Gaspromnjeft“ uložiti oko 300 miliona evra, očekuje značajan ekonomski impuls za privredu Srbije.

„Investicije NIS-a pružiće Srbiji proizvodnju goriva najboljeg kvaliteta u ovom delu Evrope. Važno je znati da je projekat „Duboka prerada“ usmeren na dalji razvoj države, i da su očekivanja od njegove realizacije veoma visoka kako sa ekonomske, tako i sa ekološke tačke gledišta. Lansiranje ovakvog projekta predstavlja pozitivnu vest ne samo za stanovnike Pančeva, već i čitave Srbije. Trista miliona evra je značajna investicija za nas, za dobrobit naših građana“, rekao je on.

Ranije je „Gaspromnjeft“ izjavio da je „Naftna industrija Srbije“ (56,15% akcija pripada prethodno pomenutoj ruskoj naftnoj kompaniji) započela izgradnju novog postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom usporenog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo.

Izgradnja novog postrojenja je najveći investicioni projekat u srpskoj privredi. Predviđa se da će projekat biti realizovan do kraja 2019. godine. Kapacitet postrojenja će iznositi 2 hiljade tona na dan.

„Puštanje u pogon novog proizvodnog pogona u Rafineriji nafte Pančevo obezbediće dostizanje rekordnih vrednosti u dubini prerade, čak više od 99%. Uvođenjem savremenih tehnoloških rešenja „Gaspromnjeft“ teži da uvrsti Rafineriju nafte u grupu najboljih svetskih kompanija po dubini prerade, energetske efikasnosti i ekološke svesti“, naveo je rukovodilac „Gaspromnjefta“ Aleksandar Djukov.

NIS će u okviru realizacije projekta započeti proizvodnju naftnog koksa koji se u ovom trenutku u Srbiji ne proizvodi. Posle puštanja postrojenja u pogon RNP prekida proizvodnju mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

NIS je jedna od najvećih vertikalno-integrisanih energetskih kompanija Jugoistočne Evrope koja se bavi istraživanjem, eksploatacijom i preradom nafte i gasa, proizvodnjom i prometom naftnih derivata širokog spektra, kao i realizacijom energetskih projekata.

 

Izvor: RIA Novosti

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Obraćanje Ambasadora Rusije u Srbiji A.V. Čepurina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija