Memorandum o saradnji Vlade Srbije i Rosteha u sferi IT

Vlada Republike Srbije i ruska državna korporacija „Rosteh“ potpisali su u ponedeljak, 18. decembra, Memorandum o saradnji u sferi inovacija i tehnološkog razvoja. Kako je saopšteno u službi za odnose sa javnošću Vlade Srbije, dokument su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik generalnog direktora korporacije „Rosteh“ Dmitrij Ljeljikov.

„Potpisivanjem ovog memoranduma mi postavljamo temelj razvoja saradnje između ruskih i srpskih start-ap kompanija i kompanija iz oblasti informacionih tehnologija. Mi ćemo se usmeriti na razvoj odnosa između naših visokoobrazovnih ustanova i naučno-istraživačkih centara putem razmene profesora, studenata i stručnjaka u domenu inovacija i digitalne privrede“, izjavio je Popović.

Generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov je posebno istakao perspektivnost partnerstva Srbije i Rusije u sferi IT. „ Postigli smo dogovor o saradnji u sferi IT, telekomunikacija, digitalizacije privrednih grana, uvođenja „pametnih“ tehnologija, nauke i usavršavanja kadrova. Siguran sam da će dokument koji smo danas podpisali dati impuls razvoju ekonomske i privredne saradnje između ruskih i srpskih preduzeća i da će ponuditi nove mogućnosti za dugoročno partnerstvo“, naglasio je Čemezov.

Memorandum podrazumeva zajedničku proizvodnju i implementaciju inovativne i visokotehnološke robe i usluga, kao i širenje poslovanja na tržišta trećih zemalja. U planu je i formiranje zajedničkih naučno-istraživačkih grupa, naučno-tehnoloških parkova, razvoj i implementacija rešenja koja su povezana sa „blockchain“ tehnologijama, implementacija inovativnih projekata „pametni grad“, razvoj „cloud“ tehnologija, implementacija naprednih tehnologija u ekonomiju, obrazovanje, medicinu, farmaciju, namensku industriju, poljoprivredu, kao i razmena kadrova i stručna praksa za praktikante iz obe zemlje.

Prema rečima Popovića iz prethodnog intervjua za TASS, saradnja sa Rusijom ima strateški karakter. Srbija i Rusija, i Srbija i EU imaju Sporazum o slobodnoj trgovini koji pokriva i sferu IT usluga, što će pružiti mogućnost ruskim kompanijama da u EU izvoze svoje inovativne proizvode po najpovoljnijim uslovima.

 

Izvor: TASS

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija