Izvršenje na potraživanju izvršnog dužnika prema dužniku u stečaju

Privredni apelacioni sud je usvojio pravni stav iznet u žalbi advokatske kancelarije TSG iz Beograda protiv rešenja o glavnoj deobi stečajne mase Privrednog suda u Beogradu, prema kojem izvršni poverilac koji se u izvršnom postupku namiruje zaplenom i prenosom radi naplate potraživanja izvršnog dužnika kao stečajnog poverioca prema stečajnom dužniku, ne stupa u stečajni postupak kao stečajni poverilac, odnosno ne namiruje se srazmerno sa stečajnim poveriocima.

Pravno shvatanje advokatske kancelarije TSG, koje je prihvatio drugostepeni sud, jeste da izvršni poverilac koji je stekao založno pravo na potraživanju izvršnog dužnika prema stečajnom dužniku i na koga je zaplenjeno potraživanje preneto radi naplate, ima pravo na odvojeno i potpuno namirenje svog potraživanja prema izvršnom dužniku (dakle prema stečajnom poveriocu), a ne prema stečajnom dužniku.

Naime, izvršni poverilac svoje potraživanje naplaćuje iz vrednosti zaplenjenog potraživanja izvršnog dužnika – stečajnog poverioca prema stečajnom dužniku, a do punog iznosa koji bi izvršni dužnik kao stečajni poverilac naplatio u stečajnom postupku. Suština je da zaplenom i prenosom potraživanja radi naplate izvršni poverilac ne postaje stečajni poverilac umesto ili zajedno sa izvršnim dužnikom, već stečajni poverilac ostaje izvršni dužnik, ali sa jednim bitnim ograničenjem – a to je da na njegovom utvrđenom i priznatom potraživanju u stečajnom postupku postoji zaloga u korist izvršnog poverioca, te da će izvršni poverilac svoje potraživanje namirivati do punog iznosa potraživanja izvršnog dužnika koje bi on, kao stečajni poverilac, mogao naplatiti iz stečajne mase.

Time je TSG tim izmenio dosadašnju neispravnu praksu privrednih sudova i stečajnih upravnika da zaplenom i prenosom potraživanja radi naplate dolazi do prostog prelaza potraživanja sa izvršnog dužnika (kao stečajnog poverioca) na izvršnog poverioca, čime izvršni poverilac postaje stečajni poverilac i stiče pravo na srazmerno namirenje potraživanja zajedno sa izvršnim dužnikom i ostalim stečajnim poveriocima.

 

Izvor: Advokatska kancelarija „Tomić Sinđelić Groza“

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija