Rukovodilac TIK je okarakterisao američke sankcije kao sredstvo borbe sa konkurencijom

Predsednik Trgovinsko-industrijske komore (TIK RF) Sergej Katirin smatra da potencijalno uvođenje američkih sankcija ruskoj namenskoj industriji predstavlja sredstvo u borbi sa konkurencijom, izjavio je RNS-u.

„U početku su one (sankcije – RNS) bile oružje za smišljenu ekspanziju američkog biznisa u trgovini naftom i gasom na tržištu Evrope, čije je privrednike Vašington bio spreman da kazni ukoliko budu sarađivali sa Rusijom u sferi energetike. Sada se to pretvorilo u tendenciju da se Rusija izbaci i sa tržišta trgovine naoružanjem, jer je naša zemlja ozbiljan konkurent SAD“,  izjavio je rukovodilac TIK.

Sankcije su postale sredstvo ne samo političkog pritiska na Rusiju, već i sredstvo u borbi za prevlast na novim tržištima, smatra Katirin. „U praksi se, zapravo, radi o privrednoj i ekonomskoj politici i koristi koju američka privreda može da izvuče“, naglasio je on.

Predsednik SAD, Donald Tramp, je u avgustu 2017. godine potpisao Zakon prema kome Vašington počev od 29. januara 2018. godine može da uvodi sankcije protiv kompanija i fizičkih lica za poslove sa ruskim preduzećima u oblasti namenske industrije.

Zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD, Hizer Nojert, je u ponedeljak 29. januara izjavila da je ova mera dovela do propasti poslova od nekoliko milijardi dolara. „Danas smo obavestili Kongres da  će ovaj zakon i njegova primena blokirati poslove ruske namenske industrije. Prema našoj proceni, od trenutka stupanja ovog zakona na snagu strane države su odustale od planiranih ili najavljenih kupovina proizvoda ruske namenske industrije u vrednosti od nekoliko milijardi dolara“, navodi agencija Rojters.

 

Izvor: RNS

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija