Dačić: Nećemo promeniti stav prema Rusiji

„Srbija neće zbog pritiska Evropske Unije da promeni svoj prijateljski odnos prema Rusiji“, izjavio je u ponedeljak u Beogradu prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na pres-konferenciji posle sastanka sa rukovodiocem MSP-a  države San Marino, Nikolom Rencijem.

Prema njegovoj proceni, Brisel će nastaviti da insistira na ispunjavanju obaveza u pogledu usaglašavanja srpske spoljne politike sa evropskom, i zahtevaće da se te obaveze ispune pre nego što Srbija i stekne uslov da pristupi Evropskoj Uniji.

„Mi smo sami krivi jer smo ih navikli na to, s obzirom da smo u početku usaglasili više od 90% naših akata. Ali tada je situacija bila drugačija, nije bilo krize u Ukrajini. Sada je taj procenat usaglašenosti opao, i zbog toga stalno vrše pritisak da moramo da se pridružimo merama protiv Ruske Federacije i drugih zemalja“, izjavio je Dačić.

Prema rečima rukovodioca MSP Srbije, Beograd ne može da se ophodi sa prijateljima na takav način, jer to nije u skladu sa nacionalnim interesima.

„Mi ne možemo da tražimo pomoć oko Kosova i Metohije, a sa druge strane da se pridružimo sankcijama. To ne bi bilo ni moralno, a ni politički pošteno“, rekao je Dačić.

Srbija od 2012. godine predstavlja zvaničnog kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji. Radi ulaska u EU potrebno je da usaglasi svoje zakonodavstvo i spoljnu politiku sa politikom Evropske Unije.

 

Izvor: RIA novosti

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija