„Gasprom“ o projektima u domenu društvene odgovornosti

Kompanija „Gasprom Njeft“, suvlasnik srpske naftne kompanije „Srbijagas“, na teritoriji Srbije uspešno realizuje program „Rodni gradovi“. Tokom Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (PMEF) o ovome je pričao član Upravnog odbora „Gasprom Njeft-a“, gospodin Aleksandar Dibalj.

U Srbiji, kao i u Rusiji, ova kompanija sprovodi nagradni konkurs iz oblasti pokretanja društvene inicijative na koji mogu da se prijave svi zainteresovani. Stanovnici predlažu sopstvene ideje o mogućnostima za unapređenje i preuređenje svojih rodnih gradova. Nakon procene stručnjaka, pobednici konkursa dobijaju sredstva za realizaciju projekta. „Na kraju konkursa ćemo dobiti efikasna rešenja koja objedinjuju interese lokalne zajednice i koja će žiteljima omogućiti da aktivno učestvuju u procesu obnavljanja grada. Ovaj konkurs se sprovodi u 11 srpskih opština“, rekao je Dibalj.

Dibalj je, kao primer, naveo osnivanje prve naučno-kreativne radionice „Makers Space“ u okviru beogradskog Centra za promociju nauke. Laboratorija je opremljena savremenom opremom, uključujući i 3D printerima, CNC mašinama i lemnim stanicama. Zahvaljujući doprinosu „Gasproma“ kreiran je i moderni tehnološki inkubator za realizaciju kreativnih ideja.

Na inicijativu stanovnika Čačka, u istoimenom gradu je otvoren sportski centar na otvorenom. Izgradnji centra je prethodilo čišćenje i preuređivanje zapuštenog gradskog keja.

Još jedan projekat u domenu društvene odgvornosti je istraživačka stanica „Petnica“. To je najveći evropski centar u kome se talentovanoj deci, koji su pokazali izvanredne sposobnosti u prirodnim naukama, pruža prilika da se dodatno obrazuju. U Rusiji se sličan projekat realizuje u saradnji sa Laboratorijom Čebiševa u oviru Peterburškog univerziteta. Projekat je usmeren na podsticanje mladih i nadarenih matematičara.

„Polazimo od toga da se investicije u društveno odgovorne projekte vraćaju kompaniji kroz povećanje proizvodnih kapaciteta, zalaganje radnika, poboljšanje statusa kompanije kao poslodavca. To sve direktno zavisi ne samo od materijalne naknade koju dajemo našim zaposlenima, već i od sredine u kojoj oni žive, odnosno, kvaliteta njihovog života“, pojasnio je menadžer „Gasproma“.

Dibalj je dodao da od 2012. godine „Gasprom“ gleda na sve humanitarne i društveno odgovorne projekte kao na investicije u društvenu zajednicu. Ta inicijativa je integrisana u program „Rodni gradovi“.

Prema njegovim rečima, za poslednjih pet godina kompanija je uspela da u Rusiji izgradi efikasan model investiranja u društevno odgovorne projekte, te se sada takva praksa implementira i u državama u kojima je „Gasprom“ prisutan.

Kompanija, „Gasprom Njeft“ podstiče i inicijativu svojih radnika, uporedo sa inicijativom rukovodstva. U svetlu svega gorenavedenog, radnici kompanije „Gasprom“ u Rusiji su 2014. godine iz ličnih sredstava skupili više od 200.000 evra u vidu pomoći postradalima od velikih poplava u Srbiji.
Sam „Gasprom“ je donirao skoro milion evra.

 

Izvor: lenta.ru

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija