Poseta rukovodioca Rossotrudničestva Eleonore Mitrofanove Srbiji

„Rusija i Srbija su se zajedno trudile da ne dozvole da samoproklamovano Kosovo stupi u UNESKO“, istakla je u Beogradu rukovodilac Rossotrudničestva Eleonora Mitrofanova.

Mitrofanova je doputovala u srpsku prestonicu sa ciljem zvanične posete u ponedeljak 9. jula. Na aerodromu je dočekao predsednik države Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovski Albanci su bili veoma blizu članstva u toj organizaciji u novembru 2015. godine na Generalnoj skupštini UNESKA (Pariz), ali je na kraju njihov zahtev ipak bio odbijen. Prijavu su podržale 92 države članicе UNESKA. Da bi prijava bila validna, bio je potreban obavezan minimum od 95 glasova. Prijavi se usprotivilo 50 zemalja. Kosovski Аlbanci nastavljaju da razvijaju inicijativu za pristupanje pomenutoj organizaciji. Mitrofanova je od 2009. do 2016. godine bila na dužnosti stalnog predstavnika RF pri UNESKU.

„Nisam baš bila doajen diplomatskog kora, ali sam bila čovek unutar UNESKA. Naravno da su mi se obraćali i Albanci, kao i da sam razgovarala sa njima. Tadašnja ambasadorka Albanije Besiana Kadare je pokušala da nas pridobije, da nas posavetuje, ali sam joj odmah rekla da su rano sa tim počeli i da neće da im uspe“, izjavila je novinarima Mitrofanova.

„Mi smo veoma tesno sarađivali sa našim srpskim prijateljima“, naglasila je Mitrofanova ruske zasluge u odbijanju zahteva.

Albanske vlasti Kosova su jednostrano prograsile nezavisnost Kosova od Srbije 2008 godine.
Zvanični stav Beograda pokušava da se suprotstvavi međunarodnom priznanju samoproklamovane republike. Prema mišljenju MSP RF, Kosovo se ne može smatrati državom koja ima pravnu snagu, i zbog toga i ne može da se kandiduje za članstvo u takvoj međunarodnoj organizaciji, kao što je UNESKO.

 

Izvor: RIA novosti
Fotografija: Aleksandar Natruskin

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija