Izmene Zakona o parničnom postupku – rešenje za tržište problematičnih kredita

Zakon o izmenama Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 87/18 od 13.11.2018. godine) stupio je na snagu 21.11.2018. godine.

Promena je izvršena u odnosu na odredbe člana 204 Zakona o parničnom postupku („Sl. glasnik RS“, br. 72/2011, 49/2013 – odluka US, 74/2013 – odluka US i 55/2014), koje regulišu otuđenje stvari u toku parnice i omogućavanje uslova za stupanje u parnicu licu koje je u toku parnice steklo spornu stvar ili pravo.

Pre izmene, član 204 Zakona o parničnom postupku imao je tri stava i glasio je:

„Ako stranka otuđi stvar ili pravo o kome teče parnica, to ne sprečava da se parnica među istim strankama dovrši (stav 1).

Lice koje je pribavilo stvar ili pravo o kome teče parnica može da stupi u parnicu umesto tužioca, odnosno tuženog, samo ako na to pristanu obe stranke (stav 2).

U slučaju iz stava 1. ovog člana presuda ima dejstvo i u odnosu na sticaoca“ (stav 3).

Pravni posao, kojim je otuđena stvar ili pravo o kome se vodi parnica, dovodi do prestanka stvarne legitimacije. Zakonodavac je, radi zaštite interesa suprotne stranke, predvideo da promena stvarne legitimacije, do koje je došlo u toku parnice, ne sprečava da se parnica dovrši među istim strankama. Na ovaj način odstupilo se od pravila da nedostatak stvarne legitimacije dovodi do presude kojom se tužbeni zahtev odbija kao neosnovan.

Stavom 3 bilo je izričito predviđeno da presuda iz parnice koja je dovršena među istim strankama ima dejstvo i u odnosu na sticaoca jer je stranka koja je otuđila stvar ili pravo vodila parnicu u svoje ime o tuđem pravu.

Ceo tekst možete pročitati u PDF fajlu.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija