Ojačani poverilac u stečajnom postupku

Izmene i dopune Zakona o stečaju donose nekoliko novina kojima se u izvesnoj meri ojačava procesnopravni položaj poverilaca u stečajnom postupku. Izmene i dopune su u primeni od 1. januara 2019. godine.

Najznačajnija novina ogleda se u mogućnosti (ali ne i obavezi) poverioca koji podnosi predlog za pokretanje stečajnog postupka, da sudu predloži ličnost stečajnog upravnika u datom stečajnom postupku. Predlog za imenovanje stečajnog upavnikaupravnika razmatra sudija, a na izbor stečajnog upravnika saglasnost daje skupština poverilaca na prvoj sednici, većinom od 50% od ukupnih potraživanja. Ukoliko skupština poverilaca ne da saglasnost na izabranog stečajnog upravnika, dužna je da predloži njegovo razrešenje i istovremeno imenovanje novog stečajnog upravnika.

Zakonska novina u delu koji reguliše reorganizaciju odnosi se na krug poverilaca koji mogu podneti plan reorganizacije, pa tako plan reorganizacije sada može podneti bilo koji stečajni ili razlučni poverilac, bez obzira na iznos svog neobezbeđenog ili obezbeđenog potraživanja.

Opšta novina inkorporirana je u načelu javnosti i informisanosti, a sastoji se u pravu svih poverilaca da od stečajnog upravnika zatraže sve informacije koje se odnose na stečajnog dužnika, na tok stečajnog postupka i na imovinu i upravljanje imovinom stečajnog dužnika.

 

Izvor: Advokatska kancelarija „Tomić Sinđelić Groza”

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija