Nova mera – Privremena zabrana vršenja funkcije direktora

Nova mera – Privremena zabrana vršenja funkcije direktora

Novim izmenama Zakona o privrednim društvima (dalje: ZPD) uvedena je mogućnost izricanja mere privremenog ograničenja prava vršenja funkcije direktora.

Direktor je dužan da obavesti odbor direktora, odnosno nadzorni odbor društva, u slučaju postojanja ličnog interesa u pravnom poslu koje društvo zaključuje, odnosno u pravnoj radnji koju društvo preduzima. Ukoliko direktor nije pribavio neophodno odobrenje konkretnog pravnog posla, odnosno konkretne pravne radnje u skladu sa propisanim postupkom, ili ako nadležnom organu društva prilikom donošenja odluke o odobravanju pravnog posla, tj. preduzimanja pravne radnje nisu bile predstavljene sve činjenice od značaja za donošenje takve odluke, tada će društvo moći da podnese tužbu zbog povrede pravila o odobravanju poslova u kojima postoji lični interes direktora.

Nova mera privremene zabrane vršenja funkcije direktora može se izreći ukoliko se u postupku po pomenutoj tužbi utvrdi postojanje povrede navedenih zakonskih pravila u pogledu postojanja ličnog interesa. Osim direktoru, ova mera se može izreći i članu nadzornog odbora, zastupniku privrednog društva kao i prokuristi.

Sud može izreći ovu meru direktoru najduže u trajanju od godinu dana. Pored navedene mere, ZPD takođe predviđa mogućnost naknade štete kao i mogućnost poništaja tog konkretnog pravnog posla odnosno preduzete pravne radnje.

U slučaju izricanja ove mere i po pravnosnažnosti sudske odluke ista se dostavlja Agenciji za privredne registre (APR) kako bi se izvršio upis u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja. Identifikacioni podaci o pravnom licu sa privremenim ograničenjem prava objavljuju se na internet stranici APR-a i dostupni su na sledećem linku.

Šta to konkretno znači za lice kome je izrečena ova zabrana?

Ceo tekst možete pročitati u PDF fajlu.

 

Izvor: Advokatska kancelarija „Tomić Sinđelić Groza”

 

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija