Nove izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju

DUGO OČEKIVANE (NOVE) IZMENE I DOPUNE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

Dana 3. avgusta 2019. godine stupile su na snagu nove izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Izmenjeni i dopunjeni zakon će se primenjivati od 1. januara 2020. godine, uz odloženu primenu pojedinih odredaba od 1. marta 2020. godine, odnosno od 1. septembra 2020. godine.

Izmene i dopune pretežnim delom rešavaju nedoumice koje su se javile u praksi, dok drugim delom uvode potpuno nova rešenja i procesne institute u izvršnom postupku.

Proširena ovlašćenja javnih izvršitelja: nove isključive nadležnosti

Značajna koncepcijska novina jeste proširivanje nadležnosti javnih izvršitelja u fazi sprovođenja izvršenja, ali i davanje javnim izvršiteljima novih isključivih nadležnosti i to u fazi određivanja izvršenja.

Suštinska novina ogleda se u nadležnosti za odlučivanje o predlogu za izvršenje i donošenje rešenja o izvršenju radi naplate potraživanja prema budžetu Republike Srbije ili lokalne samouprave (tj. kada je dužnik Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, ili bilo koji direktni ili indirektni korisnik budžetskih sredstava).

Javni izvršitelj postaje isključivo nadležan za sprovođenje izvršenja zajedničkom prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari, kao i za izvršenje činjenja koje osim dužnika može preduzeti i treće lice.

U cilju ujednačavanja sudske prakse koja je ostala podeljena po pitanju nadležnosti za naplatu zakonskog izvršavanja (da li izvršenje sprovodi sud ili javni izvršitelj?), zakon sada eksplicitno propisuje da sud ostaje isključivo nadležan u postupcima izvršenja na osnovu izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima, osim kod naplate zakonskog izdržavanja, za šta su isključivo nadležni javni izvršitelji.

Bitna novina jeste i to da će javni izvršitelji biti isključivo nadležni za izvršenje rešenja za koja je zakonom propisano da se izvršavaju po službenoj dužnosti (npr. naplata sudskih taksi).

Informacioni bilten advokatske kancelarije „Tomić Sinđelić Groza“ možete preuzeti ovde.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija