Izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima (Sl. glasnik RS br.66/2019).

Cilj izmena zakona jeste dodatno poboljšanje nacionalnog sistema zaštite autorskog i srodnih prava, te se shodno tome najznačajnije novine tiču unapređenja kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava, produženja trajanja zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma i jačanja mehanizama građansko-pravne zaštite.

Izmene zakona predstavljaju, istovremeno, nastavak sveukupnog usklađivanja domaćih propisa u sferi intelektualne svojine sa EU zakonodavstvom.

U pogledu građansko-pravne zaštite autorskog i srodnih prava, nova pravila nude okvir koji će obezbediti efikasniju borbu protiv različitih vrsta povreda i, naravno, efikasniju obeštećenje lica kojima je naneta povreda njihovih prava.

U tom smislu, proširen je krug lica koja mogu podneti tužbu, pa sada, pored autora, nosioca prava, sticaoca isključive licence, itd., tužbu mogu podneti i organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Dalje, tužba se može podneti ne samo onda kada je povreda već učinjena, već i kada postoji ozbiljna pretnja da će pravo (autorsko ili srodno) biti povređeno.

Zakon uvodi mogućnost podnošenja tužbe protiv posrednika, odnosno lica čije su usluge korišćene prilikom povrede autorskog i srodnih prava, koja je, nesporno, neophodno rešenje u eri digitalizacije i interneta.

Informacioni bilten advokatske kancelarije „Tomić Sinđelić Groza“ možete preuzeti u PDF fajlu.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija