Srbija dobila novi Zakon o žigovima

Usvajanjem novog Zakona o žigovima, Republika Srbija je nastavila da usklađuje domaće propise u oblasti intelektualne svojine sa direktivama Evropske unije. Više o tome možete pročitati u našim Newsletter-ima broj 111 i 118.

Zakon o žigovima uvodi dosta novih rešenja u sistem nacionalne zaštite žigova, a ovom prilikom ukazaćemo na određena rešenja koja su nama bila posebno interesantna.

  1. Izgled (predstavljanje) znaka

Zakon o žigovima više ne propisuje pravilo da se žigom može zaštiti samo onaj znak koji se može grafički predstaviti. Time se zapravo otvara prostor za mogućnosti koje nude savremene tehnologije, odnosno znak mora da bude izražen, putem bilo kojih znakova, na način koji omogućava njegov prikaz u Registru žigova odnosno koji omogućava javnosti i nadležnim organima da jasno i precizno razumeju šta je predmet zaštite.

U svetlu ove novine, ostaje nam da sačekamo prve prijave za potpuno nove vrste žigova, poput zvučnih žigova, žigova koji se sastoje od slika u pokretu, multimedijalnih žigova, itd.

  1. Prigovor protiv prijave žiga

Jedno od svakako najznačajnih novina koju novi Zakon o žigovima donosi jeste uvođenje postupka prigovora (tzv. opozicije), koji već duži niz godina postoji u sistemima evropskih država.

Suština ovog prigovora jeste da se zainteresovanim licima (tačnije, nosiocima ranijeg prava) pruži mogućnost da se suprotstave registraciji određenog žiga, u zakonom propisanom postupku, ukoliko smatraju da predmetna registracija ugrožava ili povređuje njihova prava i interese.

 

Informacioni bilten advokatske kancelarije „Tomić Sinđelić Groza“ možete preuzeti u PDF fajlu.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija