Srpski proizvodi predstavljeni na sajmu PRODEXPO 2021 u Moskvi

Promocija srpske prehrambene industrije u organizaciji Privredne komore Srbije i državne Agencije za razvoj na sajmu PRODEXPO-2021 u Moskvi dalo je odlične rezultate!

Povećanje obima izvoza prehrambenih proizvoda na rusko tržište

Na najvećem sajmu prehrambenih proizvoda u Rusiji i ZND učestvovalo je 11 kompanija iz Srbije i rezultat su novi izvozni poslovi u vrednosti od preko 8 miliona evra. Uskoro će u Rusiju biti otpremljene nove isporuke srpskih mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina, prerađenog, zamrznutog i sušenog voća i povrća, koji će dopuniti ponudu ruskih trgovinskih lanaca. Činjenica da za srpskim proizvodima postoji velika potržanja i da su oni cenjeni u Rusiji potvrđuje se i odličnom prodajom voća, povrća, mladog sira, mekih belih sireva i krem sira, koji u nekim segmentima čine i do 25% ruskog tržišta.

Tokom održavanja sajma od 12. do 16. aprila predstavnici sprskih kompanija su održali više od 500 sastanaka sa poslovnim partnerima iz Rusije i regiona, velikim trgovinama, dobavljačima i distributerima, koji su zainteresovani za još veći uvoz srpskih prehrambenih proizvoda. „Tržište Rusije i ZND predstavlja perspektivnu mogućnost za izvoz kvalitetnih srpskih namirnica. Bez obzira na složene uslove i izazove, usled pandemije korona virusa, oscilacija i pada vrednosti ruske nacionalne valute zbog situacije sa cenama na svetskom tržištu energenata prošle godine, Srbija beleži porast izvoza prehrambenih proizvoda na tržište RF, a PKS se posvetila promociji srpske privrede u svetu. Odlični rezultati na sajmu „Prodexpo-2021“ pokazuju kolike smo uspehe postigli“ – izjavio je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Rusiji.

 

Državna podrška

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković posetio je Nacionalni paviljon Srbije i u razgovoru s učesnicima istakao da će se Ministarstvo spoljnih poslova RS potruditi da otkloni sve prepreke i da pomogne kompanijama da sklope što je moguće više poslova s ruskim partnerima. Kompanije koje trenutno promovišu svoje proizvode u Moskvi izvoze više od 50 miliona dolara na zahtevno rusko tržište, koje treba ceniti. Postoje velike mogućnosti za povećanje tog izvoza, izjavio je Selaković. Visoko je ocenio delatnost organizatora Nacionalnog paviljona Srbije, koji pomažu kompanijama u teškim vremenima pandemije da pronalaze u Rusiji ozbiljne partnere, da sklapaju nove poslove, da ostvaruju dobit i povećavaju izvoz.

 

Tradicionalno odličan nastup 

U nacionalnom paviljonu Srbije su svoje linije proizvoda i izvozne mogućnosti predstavili: Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek – Padinska skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Topola – Bačka Topola, Masli – Leskovac, Zlatiborac – Beograd, ITN Group – Beograd, Master Fruits – Beograd, Mambikom Agrar – Beograd i Mirax Agrar – Beograd.

„Prodexpo je platforma na kojoj srpske kompanije tradicionalno potpisuju odlične ugovore i realizuju poslove koji su pogodni za sve strane. Interesovanje je bilo izvanredno, kompanije su veoma zadovoljne rezultatima rada i uspostavljenim kontaktima“, izjavio je Marko Obradović, direktor Sektora marketinga i edukacije PKS.

 

Odavanje počasti podvigu Jurija Gagarina

Jedanaest kompanija iz Srbije, kao i predstavnici PKS, koji su prisustvovali prehrambenom sajmu u Moskvi, odali su počast velikom ruskom heroju, kosmonautu Juriju Gagrinu, koji je prvi leteo u kosmos pre 60 godina. Na štandu Srbije je bilo postavljeno video-obraćanje na srpskom i ruskom jeziku:

„Pamtimo! Prvi čovek u kosmosu – Jurij Gagarin (1961-2021).

Na sajmu Prodexpo u Moskvi srpske kompanije odaju počast legendarnom kosmonautu i njegovom podvigu, koji ima ogroman značaj za celo čovečanstvo!“.

 

Izvor: Privredna komora Srbije

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija