Sankt Peterburg i Beograd postali gradovi partneri

U septembru ove godine gradonačelnik Beograda prof. Dr Zoran Radojičić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov potpisali su u Sankt Peterburgu Sporazum o saradnji između dva grada. Potpisani sporazum uključuje oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, kao i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

Ruska strana je tom prilikom izjavila da razmatra mogućnost otvaranja poslovno-informativnog centra Sankt Peterburga u Beogradu, čime bi se dodatno ojačale i produbile veze između dva grada, ali i između zemalja.

Delegacija iz Sankt Peterburga je, na čelu sa gubernatorom A. Beglovim, u novembru posetila srpsku prestonicu kako bi prisustvovala otvaranju biste Aleksandra Nevskog u porti istoimene crkve u Beogradu, povodom obeležavanja osam vekova od njegovog rođenja.

Tom prilikom su Radojičić i Beglov imali niz zajedničkih aktivnosti: odali su počast stradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu, položili cveće na spomenik „Zašto“ u Tašmajdanskom parku, posetili crkvu Svete Trojice, jedini ruski pravoslavni hram u Beogradu, obišli Hram Svetog Save, prisustvovali otvaranju spomen-biste Aleksandra Nevskog, posetili Narodni muzej. Pored toga, u Narodnom pozorištu je upriličen svečani koncert pod nazivom „Sankt Peterburg u Beogradu”.

– Događaji su bili veoma raznovrsni, izuzetno značajni za dva naroda i dva grada. Takođe, održano je i mnogo radnih sastanaka sa konkretnim dogovorima koje ćemo sprovoditi u delo zajedno – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Najavio je konkretizaciju buduće saradnje i dodao da je reč o praktičnim koracima koji nisu, kako je rekao, samo reči na papiru.

– Siguran sam da će naši timovi uskoro postići konkretne rezultate i da će se saradnja Grada Beograda i Grada Sankt Peterburga nastaviti i da će biti uspešna.

TIK RF

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije D. A. Moskovkin

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija