Osnivanje Informaciono-poslovnog centra Sankt Peterburga u Srbiji

U Beogradu je 1. juna 2022. godine osnovan Informaciono-poslovni centar Sankt Peterburga, koji je neformalno predstavništvo grada na teritoriji Srbije, osmišljeno da promoviše razvoj poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa.

Sankt Peterburg pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa gradovima i regionima Srbije. Zajedničko duhovno i kulturno nasleđe Rusije i Srbije stvara pouzdanu osnovu za razvoj plodne saradnje u različitim oblastima na međuregionalnom nivou.
Bliske istorijske veze „Severne prestonice” Rusije i glavnog grada Srbije ogledaju se u toponimiji gradova: u Sankt Peterburgu se nalaze Beogradska ulica i Beogradski most, u Beogradu – Petrogradska ulica.

2021. godinu obeležio je značajan događaj u razvoju partnerskih odnosa – 10. septembra u Sankt Peterburgu, tokom posete zvanične delegacije Beograda, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, potpisan je Sporazum o saradnji između Vlade Sankt Peterburga i Gradske kuće Beograda, kao i Akcioni plan razvoja partnerstva za period od 2021. do 2024. godine.

U vezi sa proglašenjem 2021. godine u Ruskoj Federaciji godinom Aleksandra Nevskog i proslavom 800 godina od rođenja Svetog kneza, u znak sećanja na potpisivanje Sporazuma o saradnji između Sankt Peterburga i Beograda, javila se ideja o postavljanju identičnih bista Svetog kneza Aleksandra Nevskog u dva grada.

Predlog su podržali gubernator Sankt Peterburga A.D.Beglov, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, namesnik Lavre Svete Trojice Aleksandra Nevskog Episkop Nazarije i Patrijarh srpski Porfirije.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i Zoran Radojičić otkrili su 12. septembra bistu A. Nevskog u Blagoveštenskoj crkvi Svete Trojice Aleksandro-Nevske lavre.

Od 17. do 20. novembra 2021. godine zvanična delegacija Sankt Peterburga, na čelu sa gubernatorom Aleksandrom Beglovim, posetila je Beograd.

18. novembra, uz učešće načelnika dva grada, predstavnika političkih, poslovnih i javnih krugova Srbije, kao i ruske zajednice u Srbiji, otkrivanje biste Aleksandra Nevskog upriličeno je na teritoriji porte istoimenog hrama u Beogradu u ulici cara Dušana. Obe biste A. Nevskog izrađene su u Rusiji, u Krasnodarskoj teritoriji, o trošku dobrovoljnih priloga. Autor bista je rostovski vajar, član Saveza umetnika Ruske Federacije A.M. Dementjev. Ova inicijativa je naširoko propraćena u ruskim i srpskim medijima i postala je vrhunac na dnevnom redu odnosa Sankt Peterburga i Srbije.

U cilju daljeg jačanja sadržajne interakcije između gradova, 2021. godine formirana je zajednička radna grupa za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Beograda. U okviru grupe formirani su blokovi za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje i urbane privrede, humanitarne saradnje i unapređenje humanitarnih i javnih inicijativa.

 

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija