Jekaterinburg – kandidat za domaćina sajma World Expo 2020

World Expo (Svetski sajam) je jedan od najvećih i najstarijih međunarodnih događaja, koji postoji još od 1851. godine. Održava se svakih pet godina i traje šest meseci. Domaćin sajma 2010. godine bio je Šangaj, a 2015. godine Sajam će biti održan u Milanu. Na Sajmu učestvuju države, međunarodne organizacije, korporacije i građani. Gradovi širom sveta takmiče se da postanu domaćini ovog prestižnog događaja, jer im on pruža dragocenu mogućnost da neguju globalnu saradnju, skrenu pažnju javnosti na kulturna i ekonomska dostignuća, ojačaju međunarodne investicione mogućnosti i ubrzaju realizaciju gradskih razvojnih projekata. Svaki grad koji se takmiči za domaćina Sajma bira temu koja se bavi univerzalnim ljudskim iskustvima i obično promoviše kulturnu razmenu i globalnu saradnju.

Kandidati za domaćina Sajma 2020. godine su gradovi Sao Paolo (Brazil), Dubai (Ujedinjeni arapski emirati), Ajutaja (Tajland), Izmir (Turska) i Jekaterinburg (Rusija), a pobednik će biti proglašen u novembru 2013. godine.

Rusija je još od prvog Sajma bila stalni učesnik ovog događaja, ali ni jedan ruski grad do sada nije bio domaćin Sajma. U poslednje vreme Rusija je postala veoma značajan učesnik na globalnoj ekonomskoj sceni – danas je najveći svetski proizvođač energije i vodeći proizvođač i izvoznik drugih prirodnih sirovina. Ekonomske reforme i modernizacija odvijaju se u svim oblastima, a pridruživanje Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji ove godine svedoči o njenoj globalnoj ekonomskoj integraciji. Rusija sve češće učestvuje u događajima globalnih razmera – predsedavala je Samitom zemalja članica APEC-a, a biće domaćin Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2012, Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, kao i Samita Grupe 20 2013. godine.

Ruski grad Jekaterinburg izabran je da se takmiči za domaćina Sajma 2020. godine. Tema koju je Jekaterinburg predložio za Sajam je „Globalni um“ – to je koncept čiji je cilj da udruži nacije i ljude sveta u razvoju ideja koje će omogućiti održivu budućnost naše planete. S obzirom da je Jekaterinburg grad bogate multikulturalne istorije koji ima potencijal za dugoročni rast i razvoj, idealan je za inspirisanje međunarodnog dijaloga o univerzalnim ciljevima i izazovima.

Jekaterinburg je moderan industrijski, poslovni, naučni i trgovački centar čiji su stanovnici ponosni na svoje nasleđe i kulturu. To je četvrti po veličini grad u Rusiji, smešten na raskršću Evrope i Azije, koji se ubrzano razvija. U Jekaterinburgu je smešteno 45 visokih školskih institucija i 20 akademskih istraživačkih instituta. To je najznačajniji ruski naučni i tehnološki centar, a takođe i internacionalni grad – u njemu se nalazi 20 stranih konzulata i diplomatskih misija, kao i više od 300 stranih kompanija. Ogromna sredstva investiraju se u infrastrukturu, uključujući moderne saobraćajnice, tehnoparkove, ogromne hotele i tržne centre i stambene objekte. U Jekaterinburgu se često održavaju događaji visokog profila, kao što su međunarodni samiti i diplomatski susreti.

Cilj Jekaterinburga je da kao domaćin Sajma privuče više od 200 nacija i više od 40 miliona posetilaca da učestvuju na Sajmu. Za održavanje Sajma određena je teritorija površine 430 hektara. Kandidaturu Jekaterinburga snažno podržavaju svi nivoi ruske vlasti i društva, a on bi kao domaćin Sajma predstavljao jednu drugačiju Rusiju – Rusiju nauke, tehnologije, inovacija i prirodnih lepota. Održavanje Sajma u Jekaterinburgu pružiće svetu mogućnost da se na licu mesta upozna sa istorijskom transformacijom Nove Rusije, Rusiji će pružiti mogućnost da se uključi u dijalog sa stručnjacima i stanovnicima čitavog sveta i doprinese rešavanju globalnih problema, a samom gradu i regionu šansu da nastavi svoju modernizaciju i razvoj.

Detaljne informacije o Svetskom sajmu i Jekaterinburgu možete pronaći na zvaničnom sajtu posvećenom kandidaturi Jekaterinburga: www.expo2020.ru.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija