Susret Georgija Petrova, potpredsednika TIK RF, sa ambasadorom Crne Gore u Rusiji, Zoranom Jocovićem

U Trgovinsko-industrijskoj komori Ruske Federacije se održao susret potpredsednika TIK RF Georgija Petrova i ambasadora Crne Gore u Rusiji, Zorana Jocovića. Predstavnici Departmana za spoljne odnose i saradnju sa radnim savetima TIK RF su takođe prisustvovali datom susretu.

Georgij Petrov je, prilikom otvaranja susreta, naglasio da Rusiju i Crnu Goru povezuju zajednička tradicija i duga istorija na planu međusaradnje a, u poslednje vreme, primetan je i skok broja kupljenih nekretnina od strane ruskih državljana na teritoriji Crnogorskog primorja.

Međutim, razmatrajući rusko-crnogorsku ekonomsku saradnju, potpredsednik Komore je skrenuo pažnju na nedovoljno visoku stopu robne razmene. Georgij Petrov smatra da je sužen spisak naimenovanja koja se izvoze u Crnu Goru na određeni način uslovljen nestabilnom pozicijom ruskog aluminijuma kako na crnogorskom, tako i na evropskom tržištu.

Po mišljenju Georgija Petrova, saradnja ove dve komore, zaključena Sporazumom o saradnji, pospešiće razmenu informacija o mogućnostima za dalji razvoj ovog regiona i pružiće podršku predstavljanju potencijala Crne Gore na specijalizovanim izložbama na teritoriji Ruske Federacije. Potpredsednik je izjavio da će se aktivnost TIK RF usmeriti na učvrćivanje međusobnih odnosa na polju popularizacije privrednih grana Crne Gore. On, takođe, smatra da bi Crna Gora trebalo da se prezentuje na sajmovima, usko vezanim za promociju prehrambenih proizvoda, kao što je ”Prodexpo” i mnogi drugi.

Ambasador Crne Gore u Rusiji se zahvalio na pozivu i prijemu i i naglasio da će svesrdno raditi na unapređenju rusko-crnogorskih trgovinsko-ekonomskih odnosa. Zoran Jocović je saglasan da bi trebalo uložiti izvestan napor u proces intenziviranja razmene informacija o investicionim, ekonomskim i ostalim mogućnostima ove dve zemlje. Dodao je, da su turizam i poljoprivreda glavne privredne grane kojima treba posvetiti pažnju. Proizvodi koje crnogorsko tržište može ponuditi ruskim potrošačima, između ostalog, su: meso i mesne prerađevine (svinjetina i govedina) i kafa. Ambasador Crne gore je, u cilju daljeg razvoja poslovnih odnosa, pokrenuo inicijativu za organizovanje sastanka preduzetnika, gde bi se zajedničkim snagama formirala lista proizvoda koji mogu biti interesantni ruskom tržištu.

Potpredsednik TIK RF Georgij Petrov je podržao ovu ideju i sugerisao da bi jedna od mogućih opcija bila i održavanje internet-seminara na kome bi se predstavio ekonomski, investicioni i turistički potencijal Crne Gore.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija