Arbitraža

Prilikom pripreme spoljnotrgovinskih ugovora sa inostranim partnerima, ruski privrednici u isti uključuju i klauzulu o rešavanju sporova u ruskom državnom arbitražnom sudu. Kada potpisnik ugovora, protiv koga je državni arbitražni sud doneo rešenje, ne poseduje imovinu na teritoriji Ruske Federacije nastaje problem oko naplate potraživanja. Ukoliko ne postoji arbitražni sporazum u formi klauzule ili zasebnog dokumenta, oštećena strana se obraća nadležnom državnom osnovnom ili specijalnom sudu (arbitražni, privredni, ekonomski, trgovinski) te države koja je navedena u spoljnotrgovinskom ugovoru.
U najvećem broju slučajeva to su sudovi države optuženog ili države u kome je registrovana njegova imovina. Rešavanje sporova u stranim državnim sudovima povlači za sobom i visoke troškove po tužitelja.

Prednost rešavanja sporova pomoću instrumenata međunarodne komercijalne arbitraže u odnosu na rešavanje sporova u državnim sudovima su izvesne mogućnosti u pogledu izbora članova arbitražne komisije koja će raditi na rešavanju spora. Strane mogu zajedničkim snagama izabrati jednog arbitra ili čak dva (svaka strana bira svog arbitra), kako bi izabrani arbitri izglasali trećeg – predsednika arbitražne komisije. Ukoliko se strane ne mogu dogovoriti oko izbora arbitra ili predsednika komisije, onda Savet direktora, u skladu sa Pravilnikom međunarodnog arbitražnog suda, prema svojoj odluci imenuju iste. Arbitre je moguće izabrati kako prema spisku arbitara MKAS, tako i mimo spiska iz redova stranih licenciranih arbitara.

Međunarodni komercijalni arbitražni sud pri Trgovinsko-industrijskoj komori Ruske Federacije je vodeća institucija za rešavanje komercijalnih sporova međunarodnog tipa kako u Rusiji, tako i na teritoriji država Istočne Evrope i sledbenik Spoljnotrgovinske arbitražne komisije koja je formirana pri Svesaveznoj privrednoj komori 193. godine. MKAS ulazi u grupu najvećih i najuglednijih arbitražnih centara na svetu koje priznaju i uvažavaju kako ruski, tako i inostrani privrednici.
Od 1999. godine MKAS je član Međunarodne federacije komercijalnih arbitražnih instituta (MFKAI).

Svake godine MKAS radi na rešavanju 250 -300 međunarodnih komercijalnih sporova, u kojima učestvuju privrednici iz oko 50 zemalja, što u značajnoj meri premašuje ekvivalentne pokazatelje vodećih arbitražnih centara u Engleskoj, Švedskoj i Nemačkoj. Takođe, zabeležen je stalni porast broja sporova gde su obe strane nerezidenti Ruske Federacije.

MKAS je 2017 godine napunio 85 godina. U toku svih ovih godina je rešeno više od 10000 sporova.

Prema podacima Federalne carinske službe RF za 11 meseci stopa robne razmene Rusije sa drugim držvama je porasla za ¼ u odnosu na isti period u 2016 godini. Ujedno se i povećao i broj upita koje je TIK Rusije primila na temu neispunjavanja ugovornih obaveza od strane stranih partnera.

Iz tog razloga je prilikom pripreme ugovora ili sporazuma o izvozu neophodno je uključiti i klauzulu o arbitraži:

„Sve sporove, nesporazume ili zahteve koji proističu iz predmetnog ugovora (sporazuma) [u slučaju da se zaključuje nezavisni sporazum o arbitraži navodi se konkretan ugovor (sporazum) ] ili u vezi sa njim, između ostalog, koji se tiču njegovog stupanja na snagu, zaključivanja, izmena, ispunjavanja ugovornih obaveza, kršenja, prekida ili važnosti, upućuju se na razmatranje Međunarodnom komercijalnom arbitražnom sudu pri Trgovinsko-industrijskoj komori Ruske Federacije u skladu njegovim pravilima i odredbama.“

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Obraćanje Ambasadora Rusije u Srbiji A.V. Čepurina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija