EXPO RUSSIA SERBIA 2014 – IZVEŠTAJ

U periodu od 5. do 7. marta u jednom od najboljih i najopremljenijih izložbenih centara grada Beograda – hotelu „Metropol Palace“, uspešno je održan prvi rusko-srpski privredni sajam „Expo Russia Serbia 2014“.

S obzirom da su na sajmu učestvovali visoki zvaničnici iz Trgovinskog predstavništva i predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, sam događaj je uzdignut na jedan viši nivo dobivši sekundarni naziv „Beogradski poslovni forum“.

Rukovodstvo ruske kompanije koja se bavi organizacijom sajamskih manifestacija, OAD „Zarubež-Ekspo“, je donelo odluku da upravo u prestonici Republike Srbije priredi rusko-srpski privredni sajam kao jedan od prvih koraka u logičnom sledu događaja posle potpisivanja „Deklaracije o strateškom partnerstvu“ između Ruske Federacije i Republike Srbije 23. maja 2013. godine. Ideju o održavanju „Expo Russia Serbia 2014“ podržali su Savet Federacije, Državna Duma, Ministarstvo spoljnih poslova RF, Ministarstvo za ekonomski razvoj, Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo poljoprivrede, Ministrarstvo zdravlja i druga resorna ministrastva Ruske Federacije.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma „Expo Russia Serbia 2014“, održanoj 5. marta 2014. godine, učešće su uzeli visoki funkcioneri Ruske Federacije i uvaženi predstavnici državnog aparata Republike Srbije: Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin A.V. Čepurin, koji se prisutnima lično obratio i pročitao pozdravnu reč ministra spoljnih poslova RF, gospodin S.V. Lavrova, kopredsednik rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za saradnju i ministar rudarstva, prostornog planiranja i prirodnih resursa, gospodin Milan Bačević, predsednik organizacionog odbora, gospodin D.R. Vartanov, potpredsednik Privredne komore Srbije, gospodin Zdravko Jelušić, specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije, gospodin A.M. Babakov, poslanici Narodne skupštine RS, predsednik Balkanskog centra za međunarodna istraživanja i prethodni ambasador RF u RS, gospodin A.V. Konuzin, pomoćnik zamenika predsednika državne Dume, gospodin V.V. Kolbanovski, savetnik za ekonomska pitanja Ambasade Srbije u Rusiji, gospodin Marjan Božović, zamenik Trgovinskog predstavnika Rusije u Srbiji, gospodin D.B. Trubajčuk, načelnik ekonomskog odeljenja Trgovinskog predstavništva, gospodin A.A. Lesin, direktor predstavništva Trgovinsko-industrijske komore RF, gospodin V.A. Grišin, predstavnik „Rossotrudničestva“, gospodin M.G. Denisov, predstavnici poslovnih krugova iz Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, rukovodioci velikih ruskih energetskih kompanija, koje posluju u regionu zapadnog Balkana.

Kraj zvaničnog dela ceremonije otvaranja sajma je upotpunjen nastupom dečjeg hora „Rosinka“, koji je u tu svrhu pripremio prigodan kulturno-umetnički program propraćen narodnim plesovima i pesmama ruskog i srpskog naroda.

U okviru poslovnog dela sajma, razmatrale su se važne teme posvećene pitanjima političko-ekonomske saradnje i uspešne realizacije zajedničkih projekata na samo od balkanskog, već i od evropskog značaja. Cilj ovih poslovnih skupova i sednica bila je razmena iskustava među visokim predstavnicima naše dve zemlje u pogledu poboljšanja finansijskog sistema i sprečavanja nezakonitih operacija.

Narednih nekoliko dana je bilo posvećeno okruglim stolovima, na kojima je u svojstvu moderatora istupio, prema odluci Organizacionog odbora kompanije „Zarubež-Ekspo“, gospodin A.P. Nikolajev.

U saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Republike Srbije otvoren je prvi okrugli sto pod radnim nazivom „ O mogućnostima poboljšanja saobraćajne infrastrukture na teritoriji Balkana i procesu razvoja trgovinskih i ekonomskih odnosa Rusije i Srbije“. Učesnicima je ovom prilikom pružena mogućnost da diskutuju na temu realizacije projekata o izgradnji i rekonstrukciji železničkih puteva, za koje je svojevremeno Ruska Federacija dodelila kredit u iznosu od 800 miliona dolara.

Na okruglom stolu koji je bio posvećen pitanjima saradnje Rusije i Srbije u oblasti ispitivanja i eksploatacije izvora tradicionalne i alternativne energije i unapređenju tehnologija energetske efikasnosti, svoj doprinos je dala i ministarka energetike i zaštite životne sredine RS, gospođa Zorana Mihajlović. Na dnevnom redu ovog okruglog stola su se razmatrala pitanja izgradnje Južnog toka, dok je kompanija „Geologorazvedka“ iz Moskve je predstavila svoje projekte u oblasti energetske efikasnosti u uštede energije.

Potpisivanje Aneksa br. 2 „O rekonstrukciji šest linija Panevropske saobraćajne mreže“ ugovora „O izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel motornih vozova“ predstavlja jedno od centralnih dešavanja prvog rusko-srpskog privredog sajma „Expo Russia Serbia 2014“.

U pogledu zdravstvene zaštite učesnici su mogli da ponude svoje rešenje na problem pojavljivanja razgranate mreže falsifikovanih medicinskih preparata i daju konstruktivne predloge kako da se zajedničkim snagama formulišemo jedinstveni metod za njenu eliminaciju. Na diskusiji su učestvovali predstavnici zdravstvenih institucija, medicinskih obrazovnih centara, farmaceutskih kompanija i ostalih relevantnih organizacija.

Ubedljivo najveću publiku okupio je okrugli sto koji je organizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Glavna teme razgovora su bile usavršavanje sistema i unapređivanje tehnologija u domenu uzgoja ribe i razvoja ribarstva do 2020 godine.

Jedan od posećenijih okruglih stolova je nosio naziv –„O produbljivanju saradnje Rusije i Srbije u sferi višeg i srednjeg obrazovanja“. Uvaženi predstavnici Univerziteta u Beogradu i ruskog Univerziteta MGIMO su bili glavni učesnici događanja. Poseban pažnja je usmerena na mogućnost stipendiranja srpskih studenata za nastavak studija i usavršavanje u Ruskoj Federaciji.

Sa stanovišta statistike, tokom održavanja sajma „Expo Russia Serbia 2014“ potpisano je više od 60 ugovora i sporazuma. Perspektiva razvoja dalje saradnje između preduzeća Kruševačkog okruga i Ruske Federacije je uzela maha, o obzirom na to, da je na licu mesta bilo potpisano već četiri ugovora. Na kraju krajeva, na svim poljima su zabeleženi značajni uspesi sa realnim izgledima za dalju saradnju i razvoj dugoročnih odnosa.

Na osnovu dobijenih rezultata smatramo da je prvi rusko-srpski privredni sajam „Expo Russia Serbia 2014“ prošao izuzetno uspešno. Posebno ćemo naglasiti svesrdni aganžman Ambasade RF, Trgovinskog predstavništva RF, predstavništva Trgovinsko—industrijske komore RF i organizacije „Rossotrudničestvo“ u Srbiji.

Izvor: Zarubež-Ekspo

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija