Intervju: Sergej Gorkov – Zamenik predsednika uprave ruske Sberbanke

NEDOVOLJNO RUSKIH INVESTICIJA U SRBIJI JE PROŠLOST

Najveća ruska banka Sberbanka kupila filijale austrijske Volksbanke u jugoistočnoj Evropi, preko mreže ekspozitura Volksbanke dolazi u Srbiju sa novim bankarskim kapitalom. Razgovaramo sa gospodinom Sergejom Gorkovim, zamenikom potredsednika uprave ruske Sberbanke.


Sberbanka je najveća banka u Rusiji. Otkud odluka da se kupi Volksbank International?

Sberbanka je tražila prilike u regionu i kada je VBI objavila da razmišlja o strateškom partneru, odlučili smo da iskoristimo tu situaciju. Akvizicijom VBI mreže Sberbanci se pružila jedinstvena šansa da kupi postojeću i već dobro afirmisanu franšizu u CIE i iskoristi ih kao platformu za proširenje. A najvažniji argument je da kroz VBI, Sberbanka ima pristup tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja se brzo razvijaju i koja su blizu Rusiji u geografskom i kulturološkom smislu. Sberbanka je dobila 295 ekspozitura i preko 600.000 klijenata u 8 zemalja. VBI je visoko stručna za tržišta CIE u kombinaciji sa razvijenim znanjem iz oblasti proizvoda namenjenih specifičnim segmentima tržišta, kao što je npr. finansiranje malih i srednjih preduzeća u Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji, ili auto krediti u Hrvatskoj.

Zašto ste odlučili da uđete na tržište Centralne i Istočne Evrope kupovinom VBI i zašto mislite da je to još uvek rastuće tržište?
Zemlje u CIE regionu imaju veoma mnogo stanovnika; to je dosta veliko tržište za jačanje poslovanja sa stanovništvom i privredom zbog male prisutnosti bankarskih usluga – još uvek je iza EU. Da, trenutno postoji velika neizvesnost u regionu, ali ekonomski izgledi su dobri. Očekujemo da dostignemo nivo rasta koji je karakterisao period pre krize u roku od 3-4 godine i ne možemo da zanemarimo činjenicu da će bankarsko tržište u CIE do 2020. godine biti skoro dva puta veće od tržišta u Rusiji. Sberbanka ima jedinstvenu poziciju zbog svog kapitala i kapaciteta finansiranja, što joj omogućava da iskoristi potencijal rasta ovog regiona.

Kakvi su planovi Sberbanke u narednom periodu, nakon ove akvizicije?
Pre svega, hteo bih da napomenem da se strategija Sberbanke do 2014. godine ne krije; možete je lako naći na zvaničnom sajtu banke kako na ruskom tako i na engleskom jeziku. Osnovni elementi naše strategije uključuju razvoj pristupa uslugama sa usmerenošću na klijenta, poboljšanje operativne efikasnosti, upravljanje optimalizacijom, i diverzifikaciju van Rusije. Razvijamo preko 70 projekata u 5 ključnih strateških oblasti, menjamo se kako bismo išli u korak s vremenom. U poslednjih pet godina, Sberbanka je uradila stvarno puno toga kako bi poboljšala svoj pristup usmerenosti na klijenta. Proširila je mrežu bankomata i platnih terminala i uvela nove internet bankarske pogodnosti kako bi klijenti mogli da raspolažu svojim računima samostalno, bilo od kuće ili preko svojih smart telefona. Od početka primene ove strategije, udeo transakcija preko udaljenih kanala porastao je sa 37 posto na 70 posto. Sama banka prolazi kroz promene, pre svega vezano za centralizaciju operativnih funkcija i modernizaciju informacionih tehnologija. 2011. godine Sberbanka je prepoznata kao najvredniji ruski brend. Takođe je zauzela deveto mesto kao najpouzdanija banka u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Naš krajnji cilj je da za samo pet godina pretvorimo Sberbanku u globalno konkuretnog učesnika na tržištu. U skladu sa strategijom, proširili smo međunarodno prisustvo otvaranjem predstavništava u Nemačkoj i Kini, i filijale u Indiji. Na kraju 2011. godine zaključili smo transakciju kupovine SLB Komercijalne banke sa sedištem u Švajcarskoj. U januaru 2012. godine smo završili spajanje sa Troika Dialog, vodećom investicionom kompanijom u Rusiji sa sopstvenom međunarodnom mrežom. U februaru 2012. godine zaključili smo posao kupovine 100% kapitala u VBI. Sada, Sberbanka je prisutna u 18 zemalja sa stranom aktivom u filijalama koja prelazi 5 posto ukupnih sredstava grupe.

Da li planirate i druge akvizicije na Balkanu ili u Centralnoj i Istočnoj Evropi?
Širenje međunarodnog poslovanja je jedan od strateških ciljeva Sberbanke. Na nivou VBI ćemo sastaviti efikasnu platformu za stabilan rast u zemljama CIE (bez nagomilavanja neopravdanih rizika). Sberbanka je odlučna da svoje tržištno učešće u zemljama gde je VBI prisutna poveća na 5% do 2020. godine. Uzimajući u obzir buduću stopu rasta koja nije pokrivena platformom VBI u CIE, najprivlačnija tržišta za nas u Istočnoj Evropi su Turska i Poljska. Temeljno pratimo trenutnu ekonomsku situaciju i razmatramo razne varijante ulaska na ta tržišta. Skorašnje potpisivanje definitivnog sporazuma o akviziciji Turske Deniz Banke je apsolutno konzistentno sa poznatom strategijom Sberbanke. Još jednom smo potvrdili da jačanje međunarodnih operacija predstavlja jedan od glavnih naših ciljeva.

Da li će jedan od fokusa biti i poslovanje sa ruskim kompanijama koje već posluju u Srbiji?
Verujem da aktivnosti ispostave banke najveće ruske finansijske institucije mogu podstaći priliv ruskog kapitala u Srbiju. Kada je reč o korporativnom segmentu, odnosi sa našim partnerima u Rusiji i ZND kao i sa našim partnerima iz Srbije koji posluju u Rusiji i ZND biće ključni činioci rasta. Međutim, mi smo zainteresovani za dugotrajnu saradnju u obostranom interesu sa svim trenutnim i mogućim partnerima i klijentima. Strategija za određena lokalna tržišta, uključujući i srpsko, je u finalnoj fazi.

Da li će se promeniti način poslovanja dosadašnje Volksbanke u Srbiji a uskoro Sberbanke?
Plan širenja na nova finansijska tržišta privodi se kraju. Ne planiramo u skorije vreme kupovinu nove banke u Srbiji već se opredeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već uskoro će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno onda možemo da kažemo da je to prošlost. Ušli smo na srpsko tržište da postanemo značajni igrači i kreditna politika će biti prilagođena standardima Sberbanke/VBI, koji uključuju dodatno povećanje kvaliteta kreditnih aktivnosti sa akcentom na uvođenje inovativnih proizvoda/segmenata, procesa i pristupa. Ove mere treba da obezbede veći rast u budućnosti, bolju efikasnost i poboljšani profil rizika/povraćaja. Volksbank SR će poslovati kao univerzalna banka i pokrivaće kreditne proizvode za sve vrste klijenata.

Sergej Gorkov kaže da su u toku proračuni oko najefikasnijeg načina kreditiranja privrede i građana.

“Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Ne želim da govorim o njoj unapred, jer je to stvar dogovora sa svakim klijentom ponaosob, ali prostora ima u svim oblastima od poljoprivrede i energetike, do finansijskog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo“, ističe Sergej Gorkov.

U Sberbanci ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija