Sverdlovska oblast

Sverdlovska oblast se nalazi na Uralu, 2000 kilometara istočno od Moskve, na granici Evrope i Azije, na raskrsnici transkontinentalnih tokova sirovina, robe, finansijskih, radnih i informacionih resursa.

Na teritoriji Sverdlovske oblasti je smešteno 47 gradova. Prema podacima za 2020. godinu, u oblasti živi 4.310.681 stanovnik. Godišnji budžet Sverdlovske oblasti za 2020. godinu je 286 milijardi rubalja.

Sverdlovska oblast je važno saobraćajno čvorište – kroz nju prolaze železničke, drumske i vazdušne saobraćajnice od značaja za celu Rusiju, među kojima je i Transsibirska železnica. Gustina železničke i drumske saobraćajne mreže prevazilazi prosečne pokazatelje na nivou Rusije. U Jekaterinburgu se nalazi veliki međunarodni aerodrom Koljcovo.

Sverdlovska oblast je industrijski centar Rusije. Danas se ovaj region odlikuje značajnim potencijalom za investiranje.

Ekonomija Sverdlovske oblasti je bila i danas je ekonomija industrijskog tipa, u kojoj se značajan deo dodate vrednosti stvara u industrijskoj proizvodnji. Indeks industrijske proizvodnje za ceo spektar organizacija je, prema podacima Sverdlovskstata (Oblasnog zavoda za statistiku), u 2019. godini iznosio 101,7% u poređenju sa 2018. godinom.

Industrija

Među prerađivačkim industrijama je značajan rast fizičkih obima proizvodnje zabeležen u štamparstvu i kopiranju nosača informacija (1,7 puta); u proizvodnji medicinskih sredstava i materijala koji se koriste u medicini (1,5 put); u remontu i montaži mašina i opreme (1,4 puta).

Pored toga, visok tempo rasta je zabeležen u proizvodnji odeće – 113,5% u odnosu na 2018. godinu; papira i papirnih proizvoda — 108,1%; kompjutera, elektronskih i optičkih proizvoda — 104,4%. U metalurgiji je indeks proizvodnje iznosio 102,6% u odnosu na 2018. godinu.

Finansije

Velika i srednja preduzeća Sverdlovske oblasti su u periodu od januara do jula 2019. godine imale pozitivan finansijski rezultat u visini od 250,2 milijardi rubalja, što je 1,6 puta više u odnosu na period januar–jul 2018. godine. Dobit krupnih i srednjih preduzeća u periodu januar–jul 2019. godine je iznosila 267,2 milijardi rubalja, odnosno 143,9% u odnosu na period januar–jul 2018. godine. Pojedine privredne grane su zabeležile značajan rast dobiti u odnosu na period januar–jul 2018. godine, a među njima su: ugostiteljstvo (2,2 puta), rudarstvo (2 puta), metalurgija (1,7 puta), proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja gotovih proizvoda od metala, osim mašina i opreme (1,6 puta), proizvodnja proizvoda od gume i plastike, vodosnabdevanje, odvođenje otpadnih voda, građevinarstvo (1,5 put), snabdevanje električnom energijom, gasom i parom; klima uređaji (1,4 puta).

 

Vodeće privredne grane Sverdlovske oblasti

Crna i obojena metalurgija

Prvo mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$19,58 milijardi – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila metalurška preduzeća.
$4,28 milijardi – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

Mašinogradnja

Drugo mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$5,16 milijardi – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila preduzeća koja posluju u oblasti mašinogradnje.
$1 milijarda – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

Hemijska industrija

Treće mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$1,84 milijarde – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila preduzeća hemijske industrije.
$1 milijarda – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

Agroindustrijski kompleks

Četvrto mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$1,31 milijarda – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila preduzeća agroindustrijskog kompleksa.
$105,3 miliona – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

Drvna industrija

Peto mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$353 miliona – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila preduzeća drvne industrije.
$264 miliona – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

Laka industrija

Šesto mesto u strukturi prerađivačkih industrija Sverdlovske oblasti
$47 miliona – vrednost proizvoda koje su u 2019. godini otpremila preduzeća lake industrije.
$5,37 miliona – vrednost proizvoda isporučenih u inostranstvo.

IKT sektor:

Prema rezultatima za 2018. godinu, u IKT sektoru je u Sverdlovskoj oblasti radilo 2600 kompanija i 38.100 ljudi (18.300 u Jekaterinburgu). Pet kompanija iz ovog regiona – SKB Kontur, Naumen, NAG, Uralski centar bezbednosnih sistema, Junit – previsilo je granicu od jedne milijarde rubalja prihoda prema rezultatima za 2018. godinu.

Najveća IT kompanija Sverdlovske oblasti – SKB Kontur – istovremeno je i najveći kreator SaaS rešenja u Rusiji. Njen prihod je prema rezultatima za 2018. godinu iznosio skoro 13,5 milijardi rubalja (ulazi u top 20 IT kompanija Rusije).

Značajan podsticaj za dalji razvoj ove privredne grane može biti projekat biznis kampusa „Kontur park“ na kom radi kompanija SKB Kontur. Ovim projektom se predviđa da teritorija od 16,8 hektara bude iskorišćena za smeštanje kancelarijske, obrazovne, istraživačke i rekreativne infrastrukture. Ukupna vrednost investicija u projekat se procenjuje na 33 milijarde rubalja.

Kompanije koje posluju na teritoriji Sverdlovske oblasti, a ne spadaju u sferu IKT, pokazuju visok stepen spremnosti za digitalizaciju. Prema rezultatima ankete Sverdlovskstata, koja je sprovedena još pre dve godine, većina kompanija je u svom poslovanju koristila osnovna digitalna sredstva (kompjutere, elektronsku poštu, internet). Servise za skladištenje podataka na oblaku je tada koristilo 25% firmi (poređenja radi, isti pokazatelj u Estoniji je u tom trenutku iznosio 23%, u Italiji – 22%, u Francuskoj i Nemačkoj – 17% i 16% respektivno).

Više informacija o investicionom potencijalu Sverdlovske oblasti možete pronaći u prezentaciji na linku.

U Sverdlovskoj oblasti je otvorena specijalizovana organizacija za rad sa investitorima: ANO „Agencija za privlačenje investicija Sverdlovske oblasti“.

Osnovne oblasti poslovanja Agencije su sledeći:

  • privlačenje investicija i promocija investicionih mogućnosti Sverdlovske oblasti i Rusije u inostranstvu;
  • podrška investicionim projektima: od ideje do pokretanja;
  • razvoj kongresno-sajamske delatnosti i privlačenje velikih događaja u Sverdlovsku oblast.

Sa kompanijama se sprovode sledeće aktivnosti:

  • odabir investicionih platformi za realizaciju projekata;
  • pomoć prilikom dobijanja mera državnog podsticaja;
  • pomoć prilikom realizacije administrativnih procedura i odobravanja;
  • pomoć u organizovanju pripreme kadrova za preduzeće.

Agencija pruža usluge u režimu „jednog šaltera“ u svakoj fazi realizacije investicionog projekta, uz poštovanje poverljivosti i besplatno.

Ovde možete dobiti informacije o tržištu i poslovnoj sredini Sverdlovske oblasti, pomoć prilikom odabira odgovarajuće investicione platforme za alokaciju aktive, pomoć prilikom uspostavljanja kontakata sa državnim organima, ovde će vam pomoći da pokrenete svoj projekat i organizovaće njegovu dalju promociju u Rusiji i inostranstvu.

 

Adresa:

620014 Ruska Federacija, Sverdlovska oblast, Jekaterinburg
Ul. Borisa Jeljcina 3, lok. 517

Telefon: +7 (343) 311-52-80

E-mail: welcome@ai-so.ru
Sajt: https://invest-in-ural.ru

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija