Investicioni projekat “Rafinerija nafte u gradu Usinsk”

Imovina, koja je predmet investiranja, sastoji se od bivše rafinerije “Komibitum” i kompanije “Usinski terminal”, koji poseduju sve neophodne licence i dozvole za eksploataciju naftne baze u gradu Usinsk, a nalaze se u vlasništvu Jurija Šupjackog. Ukupan obim investicija je 1.800 miliona rubalja, dok je prinos na akcijski kapital procenjen na 55%, ukoliko investitor kupuje 50% novih emitovanih akcija, investirajući 14 miliona američkih dolara u 50% kapitala biznisa, koji se sastoji od prerade nafte i transporta naftnih proizvoda. Prema izboru investitora, rentabilnost uloženog kapitala moguća je kroz dividende, IPO, SPO, ili prodaju strateškom investitoru.

Investicioni projekat podrazumeva rekonstrukciju bivše rafinerije “Komibitum”, uz korišćenje skladišta, inženjerske infrastrukture, objekata i sl., na 25 km od grada Usinska, u Republici Komi. Fabrika će biti opremljena proizvodnim blokovima ITER 200 HYDRO, proizvodnog kapaciteta od 200.000 tona nafte godišnje i bitumenskog bloka, kapaciteta 70.000 tona bitumena godišnje. Pomoću ovakve opreme vrši se katalitičko krekiranje i hidriranje, koji će omogućiti dobijanje kvalitetnih naftnih proizvoda i bitumenske nafte. Potrebe regionalnog tržišta trenutno iznose preko 160.000 tona dizel goriva EVRO-5 i 38.000 tona bitumena godišnje. Postoji preliminarni dogovor sa kompanijom „Lukoil“, koja će snabdevati rafineriju teškom naftom sa izvora „Usinsk“, koji se nalazi na oko 3 km od rafinerije i u kome se godišnje dobija oko milion tona teške nafte.

Prednosti ovog investicionog projekta:

  • Podrška Vlade – projekat podrazumeva proizvodnju teške nafte i omogućuje njenu preradu na izvoru, poboljšavajući kvalitet nafte, što je u saglasnosti sa osnovnim pravcima razvoja naftne industrije, koje je propisala Vlada Ruske Federacije. Postoje preliminarni dogovori sa regionalnom vladom da obezbedi poreske olakšice investitoru u periodu investiranja, što će biti precizirano nakon izrade detaljnog biznis plana, njegovog prihvatanja u regionalnoj vladi i pratećih aktivnosti. Dubina prerade nafte iznosiće 80%, što je u saglasnosti sa savremenim tendencijama i potrebama.
  • Postojeći kanali prodaje – svi proizvedeni naftni proizvodi biće prodavani preko sopstvenih odeljenja za prodaju. Sav proizvedeni bitumen i svo proizvedeno dizel gorivo koje se ne proda u regionu, može se dostaviti železnicom preko sopstvenog terminala za isporuku nafte.
  • Garantovana prodaja – nafta i naftni proizvodi prodavaće se u Arhangelskoj oblasti, čitavoj Republici Komi i oblasti Jamal-Neneck. Na teritoriji Republike Komi postoje dve rafinerije ukupnog kapaciteta 3,7 miliona tona godišnje, dok na teritoriji Arhangelske oblasti i oblasti Jamal-Neneck ne postoje rafinerije nafte.
  • Kvalitetni proizvodi – dizel gorivo i  bitumen. Ukupna proizvodnja dizel goriva na navedenoj teritoriji je 1,1 milion tona, a potrošnja 1,25 miliona tona, pri čemu se većina proizvoda rafinerije UKHTA prodaje južnim oblastima. Uzimajući u obzir proizvodnju i potrošnju, može se očekivati da će se najveći deo dizel goriva, minimum 150 hiljada tona godišnje,  prodavati u Usinsku, što će činiti 10% regionalnog tržišta dizel goriva. Velika potreba za visoko kvalitetnim bitumenom postoji i na lokalnom i na spoljnom tržištu.
  • Menadžment koji upravlja projektom ima veliko iskustvo u realizaciji ovakvih projekata.
  • Savremena tehnologija prerade ITER HYDRO, koja omogućava dobijanje najkvalitetnijih proizvoda. Detaljne informacije o ovoj tehnologiji možete pronaći u dokumentima na engleskom Investment Project: Oil Processing Plant in Usinsk i ruskom jeziku Инвестиционный проект: НПЗ в Усинске.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom projektu, detaljnije informacije možete dobiti putem mejla: sergei.bayov@gmail.com

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija