Održana konferencija „Investicioni potencijal Srbije“ u Moskvi

U kongresnom centru Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije se 30. oktobra tekuće godine održala konferencija „Investicioni potencijali Srbije“ na kojoj su srpski privrednici predstavili svoje investicione projekte potencijalnim ruskim ulagačima i budućim partnerima. S obzirom na to, da je zainteresovanost ruske strane za ponude srpskih preduzeća bila izuzetno velika, ova konferencija se smatra događajem od strateškog značaja za razvoj poslovnih odnosa, privrede i ekonomije ove dve bliske zemlje.

Neposredni početak konferencije je obeležio susret predsednika TIK RF, gospodina Sergeja Katirina, predsednika PKS Željka Sertića i ministra za rudarstvo, prirodne resurse i prostorno planiranje Republike Srbije, kopredsednika rusko-srpskog Međuvladinog komiteta (MVK) za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, Milana Bačevića. Svoje učešće u susretu su uzeli i potpredsednik TIK RF Georgij Petrov i predstavnik otvorenog akcionarskog društva „Gasprom“ Aleksandr Siromjatin (ruska kompanija koja je u realizaciju projekta „Južni tok“ uložila skoro 2 milijarde evra).

Po dolasku predsednika Republike Srbije, gospodina Tomislava Nikolića, u prostorije kongresnog centra TIK RF i posle razgovora u uskom krugu sa rukovodiocem TIK RF, gospodinom Katirinom, otpočela je plenarna sednica, koja je ujedno i obeležila početak konferencije. Direktor TIK RF se prisutnima obratio rečima dobrodošlice, naglasivši da poseta predsednika Srbije predstavlja siguran znak da državni aparat Republike Srbije smatra ovu konferenciju vrlo važnim događajem i ključnim mestom za uspostavljanje bliske saradnje između ruskih i srpskih privrednika, kao i svojevrsnim dokazom da su ruske investicije od izuzetnog značaja za srpsku privredu.

Srbija za Rusiju predstavlja važnog strateškog i ekonomskog partnera na Balkanu. Ne samo da naše dve zemlje povezuju zajednički istorijski koreni i kulturno nasleđe, već i visok stepen jezičke srodnosti. Nabrojane prednosti treba mudro iskoristiti u svrhu daljeg produbljivanja i učvršćivanja bilateralnih odnosa i trgovinsko-ekonomske saradnje.

Predsednik Ruske Federacije, gospodin Vladimir Putin, i predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, su prošle godine potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, koja je utabala stazu za zaključivanje više od 60 različitih sporazuma vezanih za razvoj ekonomskog partnerstva naših dveju država. U prilog tome ide i činjenica da država neprestano radi na stimulisanju i privačenju ruskih investicija uz pomoć stabilne zakonodavne baze i povoljnih uslova za ulaganje.

„Sa nama je došlo preko 80 investicionih projekata iz oblasti poljoprivrede, saobraćaja, turizma i energetike. Neka naši prijateljski odnosi i moja reč budu garancija potencijalnim investitorima“, rekao je na kraju svog govora Tomislav Nikolić.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić je u svom obraćanju pozvao obe strane na konstruktivne pregovore, dodavši da se vrednost investicionih projekata, predstavljenih u Moskvi, procenjuje na 7 milijardi dolara i da bi se njihovom realizacijom ta suma upetostručila.

Trgovinski ataše Ruske Federacije u Srbiji, gospodin Andrej Hripunov, je istakao da su poslednje 2 decenije bile jako teške za srpsku privredu, međutim, Srbija je uspešno savladala te poteškoće i dobila nove poslovne mogućnosti u sferi rusko-srpske saradnje.

Ministar za rudarstvo, prirodne resurse i prostorno planiranje Republike Srbije, kopredsednik rusko-srpskog Međuvladinog komiteta (MVK) za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Milan Bačević se nadovezao na temu, podsećajući da u Srbiji već uveliko posluju Sberbank, Lukoil i mnoge druge ruske kompanije, ali da postoji i dovoljno prostora za nove firme.

Zamenik generalnog direktora kompanije „Naftna industrija Srbije“ (kćerka kompanije „Gasprom njeft“) Jevgenij Kudinov i predstavnik „Sberbank Srbija“ Grigorij Černenko su upoznali prisutne sa iskustvom poslovanja u Srbiji i perspektivama za razvoj biznisa.

Posle plenarne sednice, konferencija je podeljena na 4 sekcije koje su paralelno radile. Na njima su se ruskim potencijalnim partnerima predstavili konkretni investicioni projekti iz sledećih grana privrede: energetika i zaštita životne sredine, poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina, logistika, turizam, građevinarstvo i industrija.

Prema finalnim izveštajima, u radu konferencije je učestvovalo preko 170 predstavnika ruskih preduzeća koji su pokazali interesovanje ne samo za konkretne investicione projekte, već i za saradnju sa srpskim preduzećima u globalu.

Detaljan pregled investicionih projekata je dostupan na zvaničnoj stranici Privredne komore Srbije na ruskom jeziku.

 

Izvor: Centar za odnose s javnošću i mas-medijima TIK RF

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija