Jekaterinburg se kandidovao za domaćina EKSPO 2025

Generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbenu delatnost, gospodin Vinsent Gonzales, je 22. maja primio zvanično pismo od premijera Ruske Federacije, gospodina Dmitrija Medvedeva, povodom ponovnog kandidovanja Jekaterinburga za domaćina Svetske univerzalne izložbe pod nazivom EKSPO 2025.

Prema podacima MBI, osim Rusije, kandidovali su se Francuska (Pariz), Azerbejdžan (Baku) i Japan (Osaka). EKSPO 2025 će se održati u periodu od 2. maja do 2. novembra 2025. godine.

Jekaterinburg već drugi put pretenduje na pravo priređivanja EKSPO 2025.

Organizatori razmatraju projekte kandidata već dve godine. U novembru 2018. godine očekuje se da će se na 164. sastanku Generalne skupštine organizacije MBI izabrati državu – domaćina EKSPO 2025. Svetske univerzalne izložbe EKSPO se održavaju jednom u pet godina. Dešavanje može da traje do 6 meseci. Bilo koja svetska država može da dobije zaseban paviljon u tom vremenskom okviru. Prethodna Svetska izložba ESKPO 2015 se održala u Milanu, dok je sledeća zakazana u Dubaiju (UAE) za period od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine.

Za razliku od drugih kandidata, Jekaterinburg je uspeo da odgovori na važna pitanja današnjice: zašto su nam potrebne inovacije, kako one mogu da utiču na život budućih naraštaja, koje pogodnosti nose napredne tehnologije?

 

Prednosti projekta grada Jekaterinburga kao domaćina EKSPO 2025

U skladu sa filozofijom EKSPO, Međunarodni biro za izložbenu delatnost će izabrati onaj grad, koji posle održavanja izložbe može da izvuče maksimalnu korist za svoj budući napredak. Ukoliko se sajam održi u Jekaterinburgu, prestonica Urala će naslediti novo naselje, sportske, poslovne i kulturne objekte, novu saobraćajnu infrastrukturu.

U medijima je odjeknula informacija o površini parcele koja je namenjena za realizaciju projekta EKSPO 2025 i izgradnju izložbene infrastrukture, a koja iznosi 555 ha. Ovo bi bila najveća površina u čitavoj istoriji održavanja izložbi EXPO.

Prezentujući generalni projekat EKSPO 2025 direktorka Prijavnog odbora EKSPO 2025 Jekaterinburga, gospođa Svetlana Sagajdak, naglasila je da će se tu lepo smestiti ne samo izložbeni paviljoni, već i javne površine, platoi za održavanje koncerata i filmske projekcije, hoteli, kafići i restorani. Napraviće se maksimalno povoljni uslovi kako za rad, tako i za druženje i opuštanje izlagača. Sve će biti uređeno tako, kako bi gosti spoznali koliko je Jekaterinburg bogat i sadržajan grad. I ono što je najvažnije, ovo naselje budućnosti će nastaviti da živi i posle 2025. godine.

Kako je ranije istakao savetnik predsednika Ruske Federacije, gospodin Anton Kobjakov, prestonica Urala ima dobar plasman u takmičenju za pravo održavanja Svetske univerzalne izložbe EKSPO 2025. „U Jekaterinburgu su se već priređivala slična dešavanja na međunarodnom nivou, što mu je i donelo preko potrebno iskustvo, tako da su šanse za pobedu veoma izgledne.“

Ambasador Jekaterinburga u takmičenju za pravo održavanja EKSPO 2025 će biti „najpoznatiji simbol Rusije – Matrjoška“ (u Srbiji popularna i kao „babuška“).

Zašto baš Jekaterinburg?

Jekaterinburg se nalazi na raskršću glavnih magistralnih puteva koji povezuju Aziju sa Evropom. Tokom svoje bogate istorije, Sverdlovska oblast je postala jedan od značajnih naučnih, industrijskih i infrastrukturnih centara Ruske Federacije.

Sverdlovska oblast, čiji je administrativni centar grad Jekaterinburg, čini deo Uralskog federalnog okruga. Jedinstveni geopolitički položaj ovog grada i bogata nalazišta crnih i obojenih metala daju pokretačku snagu ekspanziji rudarstva i metalurgije, što povlači za sobom i razvoj nauke, kulture i turizma regiona. Metalurgija predstavlja temelj privrede Sverdlovske oblasti.

Turisti smatraju da je klima ove oblasti veoma prijatna, blaga (posebno leti) i izuzetno pogodna za razna sportska dešavanja, lov, ribolov, etno-turizam, aktivan odmor i rekreaciju, rehabilitaciju i lečenje.

Nauka i medicina se aktivno razvijaju. Jekaterinburg zauzima zavidne pozicije u domenu izuma i dostignuća iz pomenutih oblasti. Stalno se vode opsežna istraživanja i uvode inovacije.

Kritičari sa posebnom pažnjom ističu značaj Jekaterinburškog državnog akademskog pozorišta opere i baleta. Ovo pozorište je laureat mnogih prestižnih pozorišnih nagrada i kulturna znamenitost Urala. Jekaterinburg se ponosi ne samo svojom kulturnom baštinom, već i poznatim ličnostima – glumcima, umetnicima, muzičarima koji su rodom iz ovog regiona.

U ime žitelja Sverdlovske oblasti sa zadovoljstvom Vas pozivamo da posetite Jekaterinburg – grad koji se kandidovao za mesto domaćina Svetske izložbe EKSPO 2025!

 

Brošuru na engleskom jeziku možete preuzeti na ovom linku.

Više informacija o projektu „Jekaterinburg – EKSPO 2025“ možete pogledati na njegovom zvaničnom sajtu: exporussia2025.com

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Obraćanje Ambasadora Rusije u Srbiji A.V. Čepurina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija