Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova

Dragi prijatelji, poštovane kolege!

 

Rusko-srpski odnosi imaju bogatu istoriju i tradiciju, zasnovanu na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti ruskog i srpskog naroda. Izdržali su ispit vremena i ne zavise od političkih turbulencija.

Trgovinsko-industrijske i ekonomske veze između naših zemalja su strateške prirode i tradicionalno se odlikuju toplinom i uzajamnim poštovanjem  interesa obeju strana. Za Rusiju je Srbija važan partner na Balkanu  i uopšte u Jugoistočnoj Evropi. Za Srbiju je Rusija jedan od najvažnijih partnera u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, kao i jedno od prioritetnih tržišta.

Tokom 2021. godine Rusija i Srbija su uspele da savladaju negativne posledice izazvane pandemijom i da zabeleže značajan rast bilateralne robne razmene, kako u domenu ruskog izvoza u Sbiju, tako i obrnuto. Veliki posao je obavljen  kako bi se organizovala isporuka ruske vakcine „Sputnjik V“ u Srbiju i uspostavila njena proizvodnja na Institutu „Torlak“.

Zajedničkim naporima završen je veliki projekat izgradnje srpske deonice gasovoda „Turski tok“, dok je projekat izgradnje brze pruge Stara Pazova – Novi Sad u završnoj fazi. Pored velikih zajedničkih projekata u oblasti energetike i infrastrukture, u Srbiji se realizuju projekti u domenu malog i srednjeg biznisa, pre svega u oblasti medicine, rasvetne tehnike, poljoprivrede, građevinarstva, izvoza na srpsko tržište prehrambenih i industrijskih proizvoda i sl.

Iz godine u godinu svedočimo širenju asortimana srpskih proizvoda na ruskim rafovima. Tome zasigurno doprinosi i sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije, koji je stupio na snagu 10. jula 2021. godine.

Uveren sam da će za poslovne krugove Srbije i Rusije 2022. godina postati još jedna etapa saradnje koja se dinamično razvija i koja nije opterećena politizovanim pobudama i pokušajima da se uvode nekakve ograničavajuće mere, već se zasniva na obostranim benefitima i poštovanju interesa obeju strana.

Nadam se da će informacije koje su predstavljene u multimedijalnom izdanju kataloga „JUGOSOVERO“ biti korisne za poslovne krugove naših dveju zemalja, da će pomoći uspostavljanju tesnijih kontakata, kao i realizaciji novih projekata.

Andrej N. Hripunov
Trgovinski predstavnik Ruske Federacije
u Republici Srbiji

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija