Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova

Dragi prijatelji,

 

Rusko-srpske trgovinsko-ekonomske veze se tradicionalno odlikuju toplinom i međusobnim poštovanjem interesa obeju strana. Naša bilateralna saradnja, koja poseduje strateški karakter, nastavlja aktivno da se razvija. Pored velikih zajedničkih projekata u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, u Srbiji se realizuju projekti u domenu malog i srednjeg biznisa, pre svega u oblasti medicine, rasvetne tehnike, poljoprivrede, građevinarstva, izvoza na srpsko tržište prehrambenih i industrijskih proizvoda i sl.

Za srpske kompanije je rusko jedno od prioritetnih tržišta, te iz godine u godinu vidimo povećanje asortimana i broja srpskih proizvoda u ruskim prodavnicama. Tome zasigurno doprinosi Međuvladin sporazum o slobodnoj trgovini, prema kome se većina proizvoda izvozi iz Rusije u Srbiju i iz Srbije u Rusiju bez carine.

U uslovima pandemije došlo je do primetnog smanjenja aktivnosti kako ruskog, tako i srpskog biznisa, otkazani su ili odloženi značajni sajmovi. Međutim, i u novonastaloj situaciji je rad nastavljen, održan je veliki broj skupova, biznis misija i poslovnih foruma u onlajn formatu, između ostalog i sa učešćem ruskih regiona. I tokom ove godine opažamo primetno povećanje poslovne aktivnosti, kako na ruskoj, tako i na srpskoj strani.

Uveren sam da će za poslovne krugove Srbije i Rusije 2021. godina postati još jedna etapa u progresivnom bilateralnom dijalogu trgovinsko-ekonomske saradnje, koji nije opterećen politizovanim pobudama i pokušajima da se uvode nekakve ograničavajuće mere, već se zasniva na obostranim benefitima i poštovanju interesa obeju strana.

Nadam se da će informacije koje su predstavljene u multimedijalnom izdanju kataloga „JUGOSOVERO“ biti korisne za poslovne zajednice dveju zemalja, da će doprineti uspostavljanju bližih kontakata, kao i realizaciji novih projekata, između ostalog i na regionalnom nivou.

 

Andrej N. Hripunov
Trgovinski predstavnik Ruske Federacije
u Republici Srbiji

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija