Karakteristike privrede Ruske Federacije

Danas se ruska ekonomija uglavnom temelji na izvozu energenata (nafte i zemnog plina) i sirovina i rastućoj domaćoj potrošnji. Tradicionalna sovjetska metalurgija i sa njom povezana proizvodnja mašina, automobila i aviona preživljavaju zahvaljujući visokim carinama koje sprečavaju uvoz jeftinijih i kvalitetnijih inostranih proizvoda. Mnoge fabrike preorijentisale su se na saradnju sa zapadnim kompanijama i licenciranu proizvodnju stranih proizvoda.

Raznorodna teritorija Rusije može se podeliti u privrednom pogledu na dve zone: zapadnu (Evropski deo Rusije) i istočnu (Sibir i Daleki istok). Vodeća privredna grana je teška indrustrija.

Energetika je dobro razvijena. Rusija je ključni snabdevač nafte i gasa u velikom delu Evrope, smatra se energetskom super silom s obzirom da ima najveće rezerve prirodnog gasa i nafte na svetu, a druga je po veličini po rezervama uglja. Najveći je proizvođač električne energije u svetu i peti najveći proizvođač obnovljive energije. Velike hidrocentrale su izgrađene na reci Volgi i na Sibirskim rekama Jenisej i Angora. Rusija je bila prva zemlja koja je počela sa proizvodnjom nuklearne energije u civilne svrhe, trenutno je četvrti proizvođač po veličini u proizvodnji ove vrste energije. Ruska vlada planira velika ulaganja u program za sledeću generaciju tehnologija za proizvodnju nuklearne enegrije. Najveći ugljeni baseni su: Kuznjecki basen u Sibiru i Pecorski bazen na severu Evropskog dela Rusije.

Teška metalurgija je najrazvijenija na Uralu.

Automobilska industrija je razvijena u Moskvi, Toljatiju, Nižnjem Novgorodu, Sankt Petersburgu i još nekim gradovima. Moskva, Kazanj, Irkutsk su centri proizvodnje aviona, a Sankt Petersburg brodova.Veoma je razvijena vojna industrija.

Prehrambena industrija ne zadovoljava potrebe stanovništva te se prehrambeni proizvodi uvoze u značajnim količinama. Od poljoprivrednih kultura najviše je zastupljena proizvodnja pšenice, raži, ječma, zobi i semena suncokreta. Lan raste najbolje u severozapadnom delu zemlje, a krompir i neke vrste povrća (zelje i mrkva) u centralnom delu Ruske nizije. S obzirom da Rusija izlazi na tri okeana, ruske ribarske flote su poznate u svetu po ulovu ribe, a izvoz ribe i morskih plodova je u porastu poslednjih godina.

Od stočarstva karakteristično je gajenje jelena na severu Rusije, kao i gajenje polarnih lisica, dabrova, kuna i hermelina. Rusija je najveći izvoznik krzna na svetu.

Saobraćaj je uglavnom razvijen u evropskom delu Rusije. Prema istoku je izgrađena Trans-sibirska magistrala koja spaja Moskvu i evropski deo Rusije sa dalekim istokom – Vladivostok. To je najduža pruga na svetu (9.288km). Severnije od ove izgrađena je bajkalsko-amurska magistrala (3.200km). Rusija ima oko 930.000km puteva, a na prilazima velikim gradovima postoje obilaznice tzv. „putni prsteni“ oko Moskve i Sankt Petersburga koji predstavljaju prava graditeljska remek dela. U planu je izgradnja novih deonica auto puteva ili prilagođavanje već postojećih deonica starih magistrala.

Morskim putevima se uglavnom prevozi roba. Veliki saobraćajni značaj ima plovni put Volga-Don. Po njemu se ostvaruje preko 50% rečnog prevoza u Rusiji. Saobraćaj po jezerima je takođe dobro razvijen, posebno na Kaspijskom jezeru.

S obzirom da je Rusija velika i retko naseljena zemlja sa mnogo udaljenih i izolovanih gradova i oblasti, vazdušni saobraćaj ima veliki značaj, posebno za stanovništvo krajnjeg severa i dalekog istoka države koji zavise isključivo od ove vrste saobraćaja. U zemlji postoji preko 2.700 aerodroma , a čak 137 aerodroma ima status međunarodnih.

Rusija je jedna od najvažnijih zemalja u kosmičkim istraživanjima i poseduje par aktivnih kosmodroma, najpoznatiji je Bajkonur. Takođe, Rusija ima razvijenu industriju vezanu za vazduhoplovni saobraćaj na svim poljima.

Nauka je posebno razvijena i ima dugu tradiciju. Rusija je poznata po svojim visoko-obrazovnim ustanovama, istraživačkim centrima, akademijama i visoko-stručno obrazovanom kadru.

U oblasti turizma donet je osmogodišnji plan finansiranja najatraktivnijih projekata u regionima s najvećim turističkim potencijalom, a ukupno je predviđeno da se uloži 2,5 milijarde evra. Uprkos prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima Rusija trenutno koristi samo oko 30% svojih turističkih potencijala.

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija