Republika Burjatija

Republika Burjatija je konstitutivni subjekt Ruske Federacije koji se nalazi u Sibirskom federalnom okrugu. Površina republike iznosi 351.300 km2 (2% površine Ruske Federacije). Burjatija se nalazi u centru Evroazije, na jugu Istočnog Sibira.

Republika Burjatija danas poseduje povoljnu investicionu klimu i proizvodni potencijal koji se dinamično razvija.

Kako bismo ostvarili glavni strateški cilj razvoja naše republike – rast životnog standarda stanovništva – težimo da privredu učinimo konkurentnom, da razvijamo i modernizujemo proizvodnu, saobraćajnu i socijalnu infrastrukturu, kao i da gradimo velike proizvodne komplekse. Radimo na formiranju specijalne turističko-rekreacione ekonomske zone „Bajkalsko pristanište” i regionalnih slobodnih zona.

U Burjatiji postoje svi preduslovi za razvoj investicione saradnje: pogodan geostrateški položaj u odnosu na domaće i međunarodno tržište, bogata i dobro izučena mineralno-sirovinska baza, širok spektar mogućnosti za razvoj turizma, strateške rezerve najčistije vode za piće, visok naučni, radni i kulturni potencijal.

Republika Burjatija je otvorena za realizaciju novih značajnih projekata u privredi i u socijalnoj sferi. Neprestano radimo na stvaranju najpogodnijih i najpovoljnijih uslova za razvoj poslovanja i privlačenje potencijalnih investitora.

Prirodni resuri
Po bogatstvu i raznovrsnosti prirodnih resursa Republika Burjatija se nalazi među prvih deset regiona Ruske Federacije. Zemljišni resursi (35 miliona hektara) i drvne zalihe (2,1 milijarde m3, procenjena godišnja seča šume – 6,5 miliona m3) predstavljaju dobre preduslove za razvoj poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije. Bajkalsko jezero i reke koje protiču kroz Burjatiju su bogate ribom i pružaju mogućnost za otvaranje preduzeća koja bi se bavila njenom preradom.

Mineralno-sirovinske baze
U Republici Burjatiji je otkriveno 700 različitih nalazišta, među kojima su nalazišta: zlata, volframa, uranijuma, polimetalnih ruda, aluminijuma, molibdena i berilijuma, fluorita, lignita, kamenog uglja, azbesta, nefrita, apatita, fosforita, grafita i zeolita. Važno je napomenuti da je većina velikih i značajnih rudnika udaljena najviše 200 km od najbližih pruga – Istočnosibirske železnice i Bajkalskoamurske železnice.

Turizam i rekreacija
Raznoliki pejzaži, Bajkalsko jezero, raznovrsni izvori mineralnih i termalnih voda, lekovitih blata, živopisni planinski venci, veliki broj spomenika prirode, nacionalnih parkova i bogato istorijsko-kulturno nasleđe regiona samo su neke od znamenitosti Burjatije. Sve navedeno pruža velike mogućnosti za aktivno razvijanje ekološkog, kulturnog, zimskog, sportskog, lovnog, avanturističkog, zdravstvenog, seoskog, socijalnog turizma itd.

Logistika
Zahvaljujući pogodnom geopolitičkom položaju, Republika Burjatija se posmatra kao „saobraćajna kapija” Rusije prema zemljama Pacifičkog obruča, koje predstavljaju veliko izvozno tršište i potencijalni izvor investicija. S obzirom na to da kroz Burjatiju prolaze dve federalne trase – Transsibirska železnica i Bajkalskoamurska železnica, ona zauzima važan strateški položaj u saobraćajnom sistemu Rusije.

POGODNOSTI INVESTIRANJA U BURJATIJU

Investiciona klima
Investitorima mogu biti interesantne mnoge prednosti koje pruža Republika Burjatija. Među njima su kako prirodni faktori (prirodni resursi i geografski položaj), tako i pravni uslovi, koji doprinose pojednostavljivanju procesa organizacije i razvoja novih preduzeća i modernizacije postojećih.
U Republici Burjatiji se od 2013. godine u potpunosti primenjuje Regionalni investicioni standard, a takođe je definisana investiciona strategija za period do 2020. godine.

Investicioni savet
Pri kabinetu predsednika Republike Burjatije osnovan je Savet koji je zadužen za poboljšanje investicione klime. Neke od njihovih aktivnosti su: razrada ponuda, savetovanje u vezi sa pokretanjem investicione delatnosti i smanjenje broja administrativnih prepreka.

Fond za regionalni razvoj
Stručna nekomercijalna organizacija za privlačenje investicija i rad sa investitorima „Fond za regionalni razvoj Republike Burjatije” omogućava da se različiti poslovi, vezani za investicionu delatnost, obave na jednom mestu. Trenutno Fond prati razvoj 14 investicionih projekata, čija ukupna vrednost iznosi oko 21,7 milijardi rubalja, a još 28 projekata se nalazi u fazi razvoja. Fond aktivno pronalazi investitore, prati projekte, priprema investicione lokacije i promoviše investicione potencijale Republike Burjatije u Rusiji i na međunarodnom tržištu.

Interaktivna investiciona karta
Interaktivna investiciona karta Republike Burjatije (investmap03.ru) na kojoj su prikazane informacije o ponudi investicionih projekata, infrastrukturi, komunalnoj privredi, telekomunikacijama, prirodnim resursima i turističkim objektima.

Pružanje podrške investitoru

  1. Investitor može na jednom mestu da poveri nadležnoj stručnoj organizaciji organizovanje poslovanja i regulisanje svih pitanja, koja su vezana za pokretanje i relizaciju investicionog (preduzetničkog) projekta.
  2. Republika Burjatija pruža investitoru mogućnost da sam izabere investicionu lokaciju koja odgovara potrebama njegovog projekta, kao i da pripremi infrastrukturu za istu.
  3. Investitorima se pruža finansijska podrška (kompenzacija kreditnih kamata, anuliranje poreza, investicioni krediti i dr.), kao i niz olakšica u vezi sa zakupom zemljišta.
  4. Značajna podrška se pruža srednjem i malom preduzetništvu
  5. Edukacija kadrova za potrebe preduzeća ili planiranih investicionih projekata

Više informacija o samoj Republici Burjatiji, kao i o njenim investicionim potencijalima možete pronaći na zvaničnom intesvicionom portalu: en.invest-buryatia.ru

Izvor fotografije: http://www.p-s-v.spb.ru/assets/images/Russia/51.jpg

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF V.A. GRIŠINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF V.A. Grišina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija