Republika Mordovija

Republika Mordovija čini sastavni deo Ruske Federacije i prostire se u centru njenog evropskog dela. Obrazovana je 10. januara 1930. godine i ulazi u sastav Povolškog federalnog okruga. Administrativni centar i kulturna prestonica je grad Saransk.

Republika Mordovija se nalazi na pola puta između Moskve i korita reke Volge, dok je geografski njenu teritoriju moguće podeliti na dva dela: Zapadni deo leži na Oksko-Donskoj ravnici, dok centralni i istočni deo pripadaju Povolškom pobrđu.

Republika Mordovija je od svih republika najbliža Moskvi – rastojanje od poslednjeg prstena Moskovske kružne magistrale do zapadne granice Mordovije iznosi 398 km.

Klima

Klima je umereno-kontinentalna. Srednja temperatura u januaru iznosi -10 C°, a u julu 20 C°. Zbog odsustva prirodnih prepreka, teritorija Mordovije je izložena uticaju kako severnih, tako i južnih vazdušnih masa. Prosečna količina padavina na godišnjem nivou iznosi 350-700 mm.

Hidrografija

Ukupan broj reka koji protiču kroz ovu republiku je 1525, dok samo 10 od njih imaju rečno korito duže od 100 km – Sura, njene pritoke Altatir, Insar, Pjana i reka Mokša sa pritokama Sivinj, Isa, Vad, Parca.
Republika Mordovija obiluje jezerima.

Populacija

Na teritoriji Mordovije živi 808.888 hiljada stanovnika pravoslavne i islamske veroispovesti, i to: Rusi, Mordvini i Tatari.

Industrija

Najrazvijenije grane industrije su mašinogradnja i metaloprerađivačka industrija. Takođe, razvijene su hemijska, petrohemijska, laka i prehrambena industrija. Vodeća proizvodna preduzeća Mordovije ulaze u spisak najprofitabilnijih preduzeća Povolškog federalnog okruga i mogu se pohvaliti dugoročnom saradnjom sa inostranim partnerima. Zahvaljujući ovakvim prednostima, uveliko se razvijaju i zajednički projekti sa telekomunikacionim kompanijama Alcatel i Nokia, dok ogranak kompanije „Danone – Junimilk“ (Kombinat „Saranski“) beleži uspešne poslovne rezultate.

Poljoprivreda

Zahvaljujući aktivnoj primeni naprednih tehnologija, stalnom povećanju proizvodnih kapaciteta i neprestanoj obuci i usavršavanju radnika, koji su zaposleni u vodećim poljoprivrednim kombinatima, obezbeđuje se značajan porast obima proizvodnje i izuzetna konkurentnost na svetskom tržištu. Prema proizvodnji jaja, mleka i mesa krupne rogate stoke po glavi stanovništva, Mordovija se nalazi na prvom mestu u Rusiji.

panorama Sar

Investiciona politika

Investiciona politika Republike Mordovija se zasniva na principima podrške investitorima u cilju uspostavljanja plodonosnog i dugoročnog partnerstva.

Kako bi se maksimalno uprostili i poboljšali uslovi za potencijalne investitore osnovan je regionalni institut za razvoj „Korporacija za razvoj Republike Mordovija“.

Republika Mordovija investitorima pruža sledeće pogodnosti:

 • Poreske olakšice
 • Subvencije na bankarski kredit
 • Pomoć u izboru investicionog projekta
 • Praćenje realizacije investicionog projekta
 • Mogućnost obezbeđenja prirodnih resursa (do 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje)

U daljem tekstu možete pronaći kraće opise investicionih projekata koje je pripremila Republika Mordovija:

 • Investicioni kompleks „Aleksandrovski“ se nalazi u severo-zapadnom delu grada Saranska, na 1 km udaljenosti od fabrike „ZAO Cvetlit“. Teritorija, koja je opisana projektom, je namenjena za uzgoj i proizvodnju sirovina za prehrambene proizvode, aditive i ambalažu. Ukupna površina zemljišta je 102ha. Aerodrom je udaljen 12 km, dok su auto-put i železnička pruga udaljeni svega 5 m.
  Više informacija o projektu možete pogledati u zvaničnoj prezentaciji.
 • Investicioni projekat „Rabex Group Saransk“ – kompleks je namenjen za otvaranje fabrike koja bi se bavila mašinogradnjom. Prostire se na teritoriji površine 62,69ha, a proizvodni pogoni zauzimaju 234.600 metara kvadratnih.
  Teritorija kompleksa se može proširiti za dodatnih 580ha.
  Detaljne podatke o projektu možete pogledati u zvaničnoj prezentaciji.
 • Investicioni projekat „Lisma“ – ovaj industrijski park se nalazi u severo-zapadnom delu Saranska i poseduje svu neophodnu infrastrukturu za proizvodnju elektronske opreme, kompozitnih materijala, optičkih vlakana i razvoj informacione tehnologije i nanotehnologija. U ovom trenutku su na teritoriji kompleksa „Lisma“ prisutna dva rezidenta.
  Sve neophodne pojedinosti projekta možete pročitati u zvaničnoj prezentaciji.

 

Zanimljivosti: Rešenjem upravnog odbora FIFA, domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine će biti prestonica Republike Mordovija – grad Saransk.

Izvor forografije: www.mktrm.ru

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija