Tjumenjska oblast

TjumenjTjumenjska oblast, jedna od najstarijih oblasti u Ruskoj Federaciji, danas ulazi u sastav Uralskog federalnog okruga i zauzima površinu od skoro milion i po kilometara kvadratnih. Na njenoj teritoriji živi približno tri i po miliona stanovnika.

Tjumenjska oblast često zauzima prvo mesto u rang-listama ekonomske razvijenosti i povoljnih socijalnih prilika svih ruskih regiona. Administrativni centar, religiozna i kulturna prestonica je grad Tjumenj – najstariji ruski grad u Sibiru, osnovan davne 1586. godine na mestu nekadašnjeg tatarskog naselja na ušću reke Tjumenjke u reku Turu.
Tjumenj se danas može pohvaliti reputacijom grada sa veoma visokim životnim standardom, imajući u vidu prilike svih gradova u Ruskoj Federaciji.

U Tjumenju je 1838. godine izgrađen prvi parobrod koji je zaplovio sibirskim rekama, a najznačajniji podsticaj ekonomskom razvoju bila je izgradnja pruge od Tjumenja do Jekaterinburga.

Geografske karakteristike:

Tjumenjska oblast se prostire u jugo-zapadnom delu Zapadnosibirske nizije, a prema površini zauzima treće mesto u Ruskoj Federaciji.
U ovoj oblasti preovladavaju ekstremni klimatski uslovi na većem delu teritorije – arktička i subarktička klima je prisutna na severu, a umerenokontinentalna u centralnom pojasu i na jugu. Srednja temperatura vazduha se u januaru kreće između -17 i – 27 °С .

Hidrografija:

Teritoriju Tjumenjske oblasti prožima 70 hiljada reka i rečica, među kojima su od državnog značaja velike reke Ob i Irtiš.

Prirodni resursi:

U autonomnim okruzima skoncentrisan je značajan deo zaliha nafte i gasa.
Takođe, ova oblast se može pohvaliti rudnim bogatstvima, gustim šumama i površinama pod tresetom.

Industrijska proizvodnja:

Prema obimu industrijske proizvodnje Tjumenjska oblast zauzima prvo mesto u Rusiji. Osnovni vid delatnosti je proizvodnja goriva, akumulatora, motora, hemijskih sredstava i drvne građe.

Imajući u vidu surovu klimu svega 3% ukupnog zemljišta je iskoristivo, tako da je jedino pogodno za gajenje zrnastih kultura, krompira, šargarepe itd..
Bez obzira na oštru klimu, Tjumenjska oblast je pogodno tlo za razvoj industrijske proizvodnje koja se bazira na petrohemiji, naftnoj i hemijskoj industriji.

Ponude preduzeća iz Tjumenske oblasti možete pogledati ovde.

Pregled investicionih projekata možete pogledati prateći ovaj link.

Osoba za kontakt:
Načelnik odeljenja za untrašnje i međunarodne odnose departmana za investicionu politiku i državnu podršku preduzetništvu Tjumenjske oblasti

Natalija Viktorovna Rakitina
Tel: + 7 (3452) 556658
E-mail: RakitinaNV@72to.ru

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija