Vologodska oblast

Vologodska oblast od 1937. godine u svojstvu zasebnog konstitutivnog subjekta ulazi u sastav Severozapadnog federalnog okruga. Administrativni i kulturni centar je grad Vologda (udaljenost od Moskve 465km).
Prema poslednjem popisu stanovništva u njoj živi oko milion stanovnika. Starosedeoci ove oblasti su žitelji ruske nacionalnosti i narod Vepsi.

Vologodska oblast se prostire na severoistoku Istočnoevropske nizije po čijoj teritoriji se smenjuju pobrđa, brda i ravnice. Oblast se nalazi na nadmorskoj visini od oko 200 metara i prožeta je velikim brojem reka, jezera i močvara.
Klima je umerenokontinentalna sa dugom, blagom zimom i kratkim, toplim letima.
Srednja temperatura u januaru se kreće u intervalu od -11 do -14 °C. Srednja temperatura u julu varira od +16 do +18 stepeni. Količina padavina je izuzetno visoka i iznosi 500-650 mm godišnje. Snežni pokrivač se u proseku zadržava 170 dana.

Hidrografija
Vologodska oblast je izuzetno bogata vodnim resursima. Karakteriše je gusta rečna mreža. Neke od reka koje protiču kroz Vologodsku oblast su: Suhona sa pritokama Vologda i Dvinjica, Jug sa Luzom, Mologa sa Čadogoščom, Šeksna itd.
Ova oblast broji oko 4000 jezera, dok 12% teritorije zauzima močvarno tlo.

Zemljište, biljni i životinjski svet
Područje severne i južne tajge je pokriveno rastinjem koje je tipično za tu vrstu tla. Šume zauzimaju oko 75% površine. Više od polovine šuma čini zimzeleno drveće, uglavnom, jela.
Kada govorimo o prirodnim resursima, na prvom mestu su zalihe drveta i velike količine pitke vode.
Rudno bogatstvo je neveliko. Pored nalazišta treseta, sirovina za građevinske materijale, kuhinjske soli i izvora mineralne vode, u rekama se mogu naći rečni biseri.
Teritorija na granici sa Arhangelskom i Kirovskom oblasti ima potencijala da postane veliko nalazište ćilibara.

Administrativna podela
Prema Statutu oblasti i Zakonu o pitanjima administrativno-teritorijalnog uređenja Vologodske oblasti, u sastav ovog subjekta ulaze sledeće teritorijalne jedinice:
• 4 grada od velikog značaja (Veliki Ustjug, Vologda, Sokol, Čerepovec)
• 26 rejona

Privreda
Osvnovna grana industrije je crna metalurgija – 62,7%, dok je na drugom mestu elektroenergrtika 7,9%.
Izvozna delatnost Vologodske oblasti je veoma razvijena. Prema obimu izvoza po glavi stanovnika, ona zauzima 6. mesto među ruskim regionima i 2. mesto na spisku oblasti Severozapadnog okruga. Najviše se izvoze proizvodi preduzeća iz oblasti crne metalurgije, hemijske industrije, mašinogradnje, drvoprerađivačke industrije. „Severstalj“, „FosAgro“, „Čerepovecka fabrika metalnih konstrukcija“ i „Sokoljski drvoprerađivački kombinat“ su najveća preduzeća, a ujedno i najznačajniji izvoznici dobara.
Ekonomski porast se ranije postizao na račun crne metalurgije. Pored toga, izvoze se i prehrambeni proizvodi kao što su mleko, živinsko meso, jaja i poznati puter „Vologodske mlekare“.
Stanovništvo Vologodske oblasti čuva i neguje i neke tradicionalne umetničke zanate, kao što je heklanje.

Poljoprivreda
Vodeća grana poljoprivrede je mlečna prizvodnja na koju se oslanja 70% celokupne poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredni proizvodi u potpunosti zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva za mlekom, mesom, jajima i krompirom.

Investicioni potencijali
U ovoj prezentaciji možete pročitati više o investicionom potencijalu Vologodske oblasti.

Projekat „Sudoremont“
Cilj projekta: Izgradnja preduzeća koje bi se bavilo brodogradnjom i remontom brodova u gradu Čerepovec. Pravili bi se rečni brodovi i rečno-morska plovila.
Zadatak projekta: Učvršćivanje međuregionalne saradnje i formiranje novog izvoznog proizvoda

Prezentaciju sa detaljima možete preuzeti na ovom linku.

Izvor fotografija: strana.ru

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija