Voronješka oblast

Prve pisane dokaze o začetku Voronješke oblasti srećemo u letopisima iz 1177. godine, iako se smatra da se ova oblast zvanično formirala 1585. godine po naredbi cara Fjodora Ivanoviča. Na mestu današnjeg Voronježa bila je podignuta tvrđava koja je štitila rusku zemlju od upada nomadskih plemena.

Pri vladavini Petra Velikog, Voronjež je postao administrativna prestonica ruske imperije, te mu je dodeljen visok državni, vojni i ekonomski status. U daljoj istoriji ove oblasti, Voronjež postepeno postaje centar regiona.

Neposredno po završetku Drugog svetskog rata, Voronjež je dospeo na spisak najviše postradalih gradova. Stanovnici Voronježa su za svega 5 godina mukotrpnim trudom i radom uspeli da ga preporode i podignu na noge. Na taj način, njihov voljeni grad dobio je drugi život.

Voronješka oblast se danas prostire u centru evropskog dela Ruske Federacije na teritoriji od 52 hiljade kvadratnih kilometara. Ovde živi 3,348 hiljada ljudi, što čini 1,6 % ukupne populacije. Prestonica regiona je grad Voronjež a najveći gradovi, pored Voronježa, su: Borisoglebsk, Liski i Novovoronjež. BDP za 2009. godinu iznosi približno 303 milijarde rubalja.

Voronješku oblast odlikuju izuzetno bogata flora i fauna, kao i vodeni resursi.

5 razloga zašto je dobro investirati u Voronješku oblast:

Geopolitički položaj – Voronješka oblast se nalazi na čvorovima važnih geomagistralnih puteva „Sever – Jug“ i „Zapad – Istok“. Zahvaljujući Zimskim Olimpijskim Igarama, koje su se održavale tokom februara i marta 2014. godine u Sočiju i propratnim poslovnim aktivnostima, značaj ove geomagistralne veze je nesumnjivo ojačan.

Prema poslednjim rezultatima istraživanja, razvijena saobraćajna mreža predstavlja jedan od ključnih faktora za napredak regiona. U tom pogledu, možemo reći da Voronješka oblast raspolaže odlično razvijenom saobraćajnom infrastrukturom. Nadomak Voronježa se nalazi aerodrom za međunarodne letove, a jugoistočna železnička pruga, koja prolazi kroz Voronješku oblast, povezuje centar evropskog dela zemlje sa Severnim Kavkazom, Ukrajinom i Povolžjem.

Kroz Voronjež prolaze značajni drumski putevi: Moskva – Novorosijsk, Moskva – Astrahanj, Kursk – Saratov. Morska luka Lisinjski omogućava rečni saobraćaj preko reke Don do Azovskog, Kaspijskog i Crnog mora.

Visokokvalifikovani kadar i naučni potencijali – Realizacija investicionih projekata je gotovo nemoguća bez kvalifikovanih stručnjaka. Prema statistikama nadležnih državnih službi, trećina stanovništva grada Voronježa je visokoobrazovana. Visoke i više škole aktivno sarađuju sa renomiranim kompanijama. Istočnoevropski ogranak Simensa ima svoje uporište upravo u ovom delu Rusije.

Državna podrška potencijalnim investitorima se sprovodi u obliku: poreskih olakšica; pomoći u otplati kredita; povlastica prilikom zakupa zemljišta, poslovnih i industrijskih objekata; korišćenja prirodnih resursa; sastavljanju specijalnih informatora i uputstava; programa subvencija i sufinansiranja, pojednostavljenog sistema prikupljenja i podnošenja dokumentacije, asistencije i pomoći „Agencije za privlačenje stranih investicija Voronješke oblasti“ tokom realizacije projekata.

Izgradnja industrijskih parkova sa razvijenom infrastrukturom o trošku budžeta Uprave Voronješke oblasti

Iskustvo i garancije u realizaciji investicionih projekata. Na teritoriji Voronješke obasti se uveliko sprovodi realizacija nekoliko investicionih projekata.

Detaljnu informaciju o prednostima ulaganja u privredu Voronješke oblasti možete pročitati na sajtu www.invest-in-voronezh.ru.

Prezentacije nekih od projekata možete pregledati u daljem tekstu.

1. Izgradnja plastenika za uzgoj paradajza i krastavaca; godišnja proizvodnja: paradajz – 2.475 tona i krastavac – 3.781 tona. Trogodišnja projekcija: 15 hiljada tona paradajza i 23 hiljade tona krastavaca. Zvanična prezentacija

2. Izgradnja savremenih pogona za preradu semena aramanta u cilju dobijanja proteinskih koncentrata, prehrambenih proizvoda bez glutena i ulja. Zvanična prezentacija

3. Izgradnja prve, na teritorije Rusije i Zajednice nezavisnih država, fabrike za proizvodnju medicinskog stakla prve klase. Zvanična prezentacija

TIK RF

OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA TIK RF D.A. MOSKOVKINA

Planovi predstavnika poslovnih krugova oslanjaju se na precizno izraženoj političkoj volji rukovodilaca Rusije i zemalja Zapadnog Balkana u pravcu razvoja svestrane međusobne saradnje.

Danas je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera regiona. Intenzivira se saradnja u različitim sferama privrede…

» Više informacija

TPPRF.RU

SAJAMSKI KOMPLEKS EKSPOCENTAR MOSKVA

Moskovski centralni sajamski kompleks „Ekspocentar“ je svetski poznata ruska kompanija koja se bavi organizacijom i priređivanjem sajamskih manifestacija i suvereno čuva status vodećeg organizatora…

» Više informacija

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI CENTAR MOSKVA

POSLOVNI SAVET ZA SARADNJU SA SRBIJOM

RUSIJA KAO EKONOMSKI PARTNER

Rusija je najveca drzava na svetu, prostire se na 11,5% ukupnog kopna kojim raspolaze nasa planeta. Njena teritorija je dvostruko veca od teritorije SAD, Kine ili Kanade. To je zemlja u kojoj sunce nikada ne zalazi…

» Više informacija

PROJEKAT MBK

photo

Uvodna reč Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji A.A. Bocan-Harčenka u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Obraćanje Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Republici Srbiji A.N. Hripunova u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Uvodna reč predstavnika TIK RF D.A. Moskovkina u Multimedijalnom biznis katalogu

» Više Informacija
photo

Savetnik predstavništva TIK RF, Savetnik predsednika Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga i generalni direktor Jugosovero Aleksandar Branković

» Više Informacija